Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Svinošice na Blanensku se dočkají nové kanalizace. Finančně je podpoří i kraj

Jihomoravský kraj přispěje obcím na stavbu vodovodů a budování kanalizace. Podporu přesahující 21 milionů korun si mezi sebe rozdělí čtyři projekty, rozhodli na svém posledním jednání zastupitelé kraje. Nejvíce peněz, deset milionů korun, získají na splaškovou kanalizaci Svinošice na Blanensku.

„Pro obce jsou tyto stavby mimořádně finančně náročné a vlastně je nedokáží zaplatit. V žádném případě by je nezvládly pokrýt jen ze svých zdrojů, takže je skládají z evropských dotací, příspěvků ministerstva nebo z Operačního programu životní prostředí. Jsme rádi, že kraj může také pomoci,“ uvedl radní pro investice Vladimír Šmerda (ODS).

Kanalizace ve Svinošicích prozatím chybí

Ve Svinošicích příspěvek podle starosty Josefa Hemzala umožní pokračovat i v dalších investicích. Vybudování kanalizace v obci se zhruba 400 obyvateli vyjde téměř na 120 milionů korun, většinu hradí dotace, obec si brala i 15 milionů korun úvěr. „Kanalizace je nicméně taková poslední věc, která nám chybí. Stávající situace je taková, že staré domy mají žumpu na vyvážení a nebo u nových domů bývá individuální čistírna. Její provoz je ale nákladný. Také mohou být problémy s funkčností, v době covidu jsme to zaznamenali třeba u naší malé čistírny u školky,“ řekl starosta.

Na vybudování kanalizace pracují dělníci od loňského května, hotovo má být v říjnu. „Všichni lidé se pak mohou napojit. Voda se bude odčerpávat přes Lipůvku až do čistírny v Modřících,“ dodal Hemzal.

Zastupitelé kraje přispěli také na napojení vrtané studny k vodojemu ve Sloupu nebo na vybudování vodovodu v lokalitě Kocinberk v Jabloňanech. Na Vodovod Marek, který má do května příštího roku zajistit plynulé zásobování pitnou vodou pro Lysice, Drnovice a Voděrady, pošle kraj pět milionů.

Zlepšení se dočkají také v brněnské čtvrti Soběšice

Vodohospodářskou infrastrukturou se na svém posledním jednání zabývali také brněnští radní. Schválili zahájení zadávacího řízení na zhotovitele výstavby dešťové kanalizace v několika ulicích městské čtvrti Soběšice. „Součástí stavby bude i rekonstrukce splaškové kanalizace včetně čerpací stanice, přeložky vodovodu nebo vodovodních přípojek. V ulicích také vysázíme 60 stromů. Cílem je zajistit řádné odvádění přebytečných dešťových vod, opravit ostatní inženýrské sítě a také zkvalitnit celý uliční prostor," sdělil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Práce by mohly začít v létě a potrvají přes rok, náklady činí 75 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lasy, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky Svinošice, kanalizace, stavby, voda, podpora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svinošice na Blanensku se dočkají nové kanalizace. Finančně je podpoří i kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.