Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnská zoo přivítala rezavá vlčí trojčata. Fena to zvládá skvěle, radují se chovatelé

Prvními mláďaty letošního roku jsou v brněnské zoo tři malí vlci hřivnatí. Na svět přišli na konci ledna, zatím se jim podle chovatelů daří velmi dobře. Poslední štěňata těchto nejvyšších psovitých šelem byla v zoologické zahradě k vidění před osmi lety.

Daří se jim dobře

Mláďata dobře prospívají a podle vizuálních kontrol chovatelů přibírají na váze. „Ještě neznáme pohlaví malých vlků, to zjistíme až při první veterinární prohlídce, která proběhne v druhé polovině března,“ uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Oldřiška Kučerová.

Fena zatím podle chovatelů vše zvládá skvěle a odchov probíhá naprosto přirozeně. „Stále ale není úplně vyhráno. Samice je velmi mladá a je to její první porod, kdy se odchov mladých často nemusí podařit. Takže jsme obezřetní. Jsou to velmi plachá zvířata, proto je pro ně nesmírně důležitý klid. Při péči o mláďata to pak platí dvojnásob,“ doplnila Kučerová.

Potřebují klid

Pracovníci zoologické zahrady návštěvníky prosí, aby u výběhu nebyli příliš hlasití. Mláďata potřebují pro správný vývoj klid.

„Pro návštěvníky by mohlo být zajímavé, že už pomalu začíná období, kdy samice přenáší mláďata z jedné boudy do druhé. Pokud tedy někdo u expozice vlků hřivnatých v horní části zoo nějakou dobu vydrží, možná uvidí fenu se štěnětem v tlamě. Je to běžná forma přesunu mladých, nic jim při tom nehrozí,“ vysvětlila Kučerová.

Šelma z Jižní Ameriky

Vlk hřivnatý je největší psovitá šelma Jižní Ameriky a nejvyšší psovitá šelma vůbec. Jeho dlouhé nohy mu umožňují lepší orientaci v oblastech zarostlých vysokou trávou. Kromě lovu menších obratlovců se rád živí také plody.

V přírodě je ohrožen zejména ztrátou životního prostředí, které se mění na pastviny a pole. Vlky ohrožuje také automobilová doprava a domácí psi, kteří je mohou lovit a přenášet na ně infekční nemoci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky zoo, Zoo Brno, vlk, mláďata, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo přivítala rezavá vlčí trojčata. Fena to zvládá skvěle, radují se chovatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.