Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé ve znojemských městských bytech si připlatí. Úředníci zvýší nájemné

Znojmo bude letos a v dalších dvou letech postupně zdražovat nájemné v městských bytech, každý rok o čtyři koruny na metr čtvereční. Měsíční nájemné tak vzroste v padesátimetrovém dvoupokojovém bytě každý rok o dvě stě korun, za tři roky tedy o šest set korun. V posledních letech se nezdražovalo, pouze se nájem zvyšoval o inflaci, a to ještě ne ve všech případech.

Vedení města ke zvýšení nájmů přistoupilo po letech vysoké inflace a rostoucích nákladů. Naposledy se ve Znojmě nájemné zvyšovalo průběžně v letech 2011 až 2015, od té doby nikoli, s výjimkou inflační doložky. Loni však radní rozhodli, že pro daný rok inflační doložku neuplatní, aby dále nezvyšovali finanční zátěž domácností. V některých starších smlouvách inflační doložka vůbec nebyla.

Zvýšení nájemného se dotkne zhruba šesti set bytů, naopak se nedotkne bytů, kterých se týká několik přesně daných výjimek. „Zvolili jsme nejmírnější metodu, kterou určuje občanský zákoník. Letos půjde o zvýšení o šest celých sedm desetin procenta,“ uvedla starostka Ivana Solařová (ANO).

Průměrný nájem v městských bytech činí necelých šedesát korun za metr čtvereční. Roční inflace loni činila deset celých sedm desetin procenta, zvýšení nájmu tak bude nižší. „Nájemníky městských bytů jsou obvykle nízkopříjmové domácnosti, proto se snažíme nájmy i přes prudký růst inflace držet na přijatelné úrovni, která je proti komerčním nájmům výrazně nižší. Velká část městských bytů slouží také například jako byty zvláštního určení nebo sociální byty. Těch se zvýšení nájmů nedotkne vůbec,“ řekla Solařová.

Loni město vybralo na nájemném zhruba čtyřicet milionů korun, které investuje do oprav bytů. Město mělo ještě po roce 2000 o stovky bytů více. Ale kvůli tomu, jak v první dekádě tohoto století tehdejší vedení město zadlužovalo, rozprodával se ve druhé dekádě bytový fond ve velkém, aby se z příjmů mohly pokrýt dluhy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Znojemská Beseda

Štítky správa, byty, peníze, nájem, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ve znojemských městských bytech si připlatí. Úředníci zvýší nájemné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.