Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Lidé v Brně si připomněli šest let od vraždy novináře Kuciaka. Znepokojuje je politická situace na Slovensku

Na brněnském náměstí Svobody se dnes sešlo zhruba dvě stě lidí, aby si připomněli šest let starou vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Organizátoři z hnutí Za slušné Slovensko zdůraznili, že se nesmí zapomínat na odkaz, který ve společnosti zavraždění zanechali.

Lidé vyšli do ulic

Již poněkolikáté v Brně vyšli do ulic lidé, aby vyjádřili obavy nad politickou situací na Slovensku. Převážně studenti demonstrovali proti plánovaným změnám v trestním právu. Brno se tak připojilo k desítkám měst na Slovensku, kde podobná shromáždění konají od minulého prosince.

Lidé v Brně protestovali proti Ficovi. Bojí se, že spravedlnost na Slovensku je v ohrožení

Spravedlnost na Slovensku je v ohrožení, stejně jako nezávislé instituce, zaznělo dnes v Brně na demonstraci proti plánovaným změnám v trestním právu. Protestu na náměstí Svobody se zúčastnilo podle odhadu zpravodaje ČTK asi 250 lidí, převážně...

Dnes sešlost členové hnutí Za slušné Slovensko zorganizovali, aby připomněli šesté výročí tragické smrti novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Mladý pár se stal obětí vraždy a případ dosud rezonuje nejen na Slovensku, ale v celé Evropě. Hnutí zorganizovalo vzpomínkové akce v dvaatřiceti městech napříč Evropou.

Nic se nezměnilo, volali

„Stali jsme se svědky toho, jak se v naší zemi zametala korupce pod koberec, jak funkcionáři zneužívali policii, jak se ubližovalo nevinným a slabším, jak zavraždili novináře, který psal pravdu,“ uvedl jeden z organizátorů Marek Pravda.

Řečníci se shodli, že cítí, jako by se na Slovensku vraždou Jana a Martiny nic nezměnilo. „Staré časy jsou zpátky. Novináři čelí útokům každý den. Politici ani šest let po vraždě jejich kolegy nemají problém dělat z nich terče,“ zaznělo na shromáždění v Brně.

„Vražda Jana a Martiny Slovensko změnila, probudila nás a my nezapomínáme. Každý jeden z nás, každý, kdo chodil na náměstí, každý, kdo sledoval dění a aktivně se zajímal, je součástí velkého společenství, které nyní Slovensko potřebuje,“ píše se na sociální síti hnutí Za slušné Slovensko.

Nesouhlas s vládou

Protestující odmítají kroky vlády, která usiluje o snížení trestů za korupci či ekonomickou kriminalitu a o zkrácení promlčecí lhůty. Plánuje také zrušit Úřad speciální prokuratury. „Cílem je vyjádřit znepokojení nad radikálními změnami legislativy v oblasti trestního práva,“ uvedl Pravda.

Dalším problémem slovenské vlády je podle protestujících netransparentnost změn ve vedení mnohých státních organizací a podniků. Do vedoucích pozic jsou dosazovány problematické osoby.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky protest, novinář, vražda, Kuciak, Slovensko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lidé v Brně si připomněli šest let od vraždy novináře Kuciaka. Znepokojuje je politická situace na Slovensku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.