Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé v Brně protestovali proti Ficovi. Bojí se, že spravedlnost na Slovensku je v ohrožení

Spravedlnost na Slovensku je v ohrožení, stejně jako nezávislé instituce, zaznělo dnes v Brně na demonstraci proti plánovaným změnám v trestním právu. Protestu na náměstí Svobody se zúčastnilo podle odhadu zpravodaje ČTK asi 250 lidí, převážně studentů a mladých lidí. Měli slovenské i evropské vlajky a transparenty namířené proti slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Brno se tak připojilo k desítkám měst na Slovensku, kde se dnes konají podobná shromáždění.

„Slovensko bojuje o zachování právního státu a demokratického směřování," řekl první řečník Tadeáš Múdry. Připomněl vzepětí slovenské společnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky v roce 2018, které vedlo k pádu tehdejší Ficovy vlády. Nyní je Fico znovu u moci a je zapotřebí opět protestovat, uvedl Múdry, podle kterého slovenský premiér v mezičase zhrubnul a jeho rétorika se přiblížila extremistům a konspirátorům.

Slovenská vláda chce snížit tresty za korupci či ekonomickou kriminalitu a zkrátit promlčecí lhůty. Plánuje také zrušit Úřad speciální prokuratury.

Advokát Michal Kiča připodobnil současné Slovensko k pytláckému státu. Jediným účelem připravovaných změn v trestním právu je podle něj zajištění beztrestnosti lidí z Ficova okruhu, a to i za cenu pozastavení vyplácení peněz z evropských fondů nebo kolapsu boje proti kriminalitě. „Je jim úplně jedno, co se stane se Slovenskem," řekl Kiča, na jehož popud lidé provolávali, že Ficův koaliční partner a prezidentský kandidát Peter Pellegrini je podržtaška.

Cílem organizátorů shromáždění bylo také vyjádřit nesouhlas s netransparentními změnami ve vedení mnoha státních organizací a podniků, s kroky ministerstev životního prostředí a kultury, se změnou mezinárodního směřování Slovenska a s výroky politiků, kteří znevažuji menšiny. „Organizátoři jsou Slováci dlouhodobě žijící v Brně, kterým ale nepřestalo záležet na budoucnosti jejich rodné země," uvedl za pořadatele Marek Pravda.

Předseda strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Fico se na post slovenského předsedy vlády vrátil po loňských volbách. Kabinet spolu se Směrem tvoří Pellegriniho Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) a Slovenská národní strana Andreje Danka. V opozici zůstali liberálové, konzervativci a křesťanští demokraté.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Za spravodlivé Slovensko!

Štítky Slovensko, demonstrace, Fico, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

Slušné Slovansko je také aké vytvorí aj proti Tvojej vôli Soroš.

Sobota, 27. ledna 2024, 15:44Odpovědět

René Skalský

V Brně proti Ficovi???? Co jim je do toho? V Bratislavě jsou také demonstrace proti Fialovi????

Sobota, 27. ledna 2024, 10:35Odpovědět

leo podstanický

Organizátoři přirozeně podporují ilegální migraci a LGBT.

Pátek, 26. ledna 2024, 15:49Odpovědět

leo podstanický

a povinné očko pod likvidační pokutou jako v Rakousích

Sobota, 27. ledna 2024, 15:41Odpovědět

leo podstanický

doufám že Brňané se přidali

Pátek, 26. ledna 2024, 15:23Odpovědět

Marie Glanczová

asi nějaké ovce-ať se starají co je tady

Pátek, 26. ledna 2024, 14:11Odpovědět

Blanka Košeljová

Aby se nepřipletli slepicím do krmení.

Pátek, 26. ledna 2024, 13:24Odpovědět

Lidé v Brně protestovali proti Ficovi. Bojí se, že spravedlnost na Slovensku je v ohrožení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.