Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vodohospodáři vytáhli z Prýglu pět set tun dřeva a odpadků po vydatných deštích

Vodohospodáři odklidili z Brněnské přehrady po vánočních vydatných deštích zatím bezmála 500 tun naplavenin. Jde převážně o dřevo a také odpadky, které do přehrady přinesly povodňové průtoky. Práce v lednu museli přerušit, protože vodní nádrž zamrzla, pokračují nyní. Na webu Povodí Moravy o tom dnes informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Práce na odklízení naplavenin vodohospodáři zahájili na začátku ledna. Po osmi dnech je ale museli přerušit, protože přehrada začala zamrzat. Odklízet naplaveniny znovu začali tento týden. Podle mluvčího půjde odhadem asi ještě o 200 tun a práce potrvají nejméně do konce příštího týdne.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř 11 tisíc kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

„Spláví se drží u hráze vodní nádrže, odkud je pracovníci Povodí Moravy vytahují pomocí jeřábu do nákladních aut. Po odtěžení spláví z hladiny vodní nádrže následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat,“ uvedl Chmelař.

Vodohospodáři odklízejí naplaveniny pravidelně. Například po jarní povodni loni v dubnu překonalo množství materiálu odklizeného z brněnské vodní nádrže 500 tun. V předchozích dvou letech se množství odklizených splavenin pohybovalo kolem stovky tun. Některé druhy splaveného materiálu přitom mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Kromě přírodního materiálu se do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat různé předměty a materiály z načerno založených skládek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky voda, počasí, Brněnská přehrada, Povodí Moravy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři vytáhli z Prýglu pět set tun dřeva a odpadků po vydatných deštích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.