Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oteplení a deštivé počasí trápí moravské vodohospodáře. Upouští některé nádrže

Povodí Moravy kvůli dešťům a vyšším průtokům v tocích aktuálně upouští některé vodní nádrže, aby zachytily případné povodňové průtoky, například Vranov. Jiné naopak plní pro možné sucho později.

Zvýšený průtok vody

Průtoky v tocích v povodí se nyní pohybují v rozmezí od sedmdesáti do dvou set padesáti  procent dlouhodobého měsíčního průměru pro únor. Více vody je v řekách ve východní části povodí Moravy.

Nejvyšší průtok aktuálně dosahuje Morava v Olomouci, jde o 262 procent obvyklého únorového stavu. Vysoké průtoky vodohospodáři evidují ale například i na Moravské Sázavě, a to 187 procent, či na Bečvě v Dluhonicích, a to 184 procent.

V západní části povodí Moravy a v dílčím povodí Dyje toky dosahují převážně normálních hodnot. Například Dyjí na přítoku do vodní nádrže Vranov protéká 105 procent dlouhodobého měsíčního průměru. Pod průměrem je například Velička ve Strážnici, kde stanice ukazuje 66 procent dlouhodobého únorového normálu.

Regulace nádrží

Povodí Moravy na řadě vodních nádrží provádí manipulace, aby v nich byla optimální zásoba vody. „S blížícím se koncem zimy musí být zásoby vody dostatečně, aby nádrže mohly zásobit obyvatele, průmysl, zemědělství vodou a nadlepšovat hladiny v řekách v období sucha. Současně však s ohledem na aktuální situaci musejí mít nádrže dostatek prostoru na zachycení případných povodňových průtoků,“ uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Vodohospodáři odpouštějí například vodní nádrže Vranov, Dalešice, Nové Mlýny, Mostiště, Slušovice. Plní například vodní nádrže Brno, Vír, Opatovice či Koryčany.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř jedenáct tisíc kilometrů vodních toků, přes jedenáct set kilometrů ochranných hrází, třicet významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, patnáct malých vodních elektráren, třináct plavebních komor a 175 jezů. Povodí Moravy zasahuje do pěti krajů, zejména Olomouckého a Zlínského.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky počasí, záplavy, voda, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oteplení a deštivé počasí trápí moravské vodohospodáře. Upouští některé nádrže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.