Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V hodonínské zoo se narodilo roztomilé mládě gibona. Matka si ho pečlivě hlídá

Rodinka gibonů v hodonínské zoo se dočkala dalšího přírůstku. V neděli 4. února přišlo na svět mládě gibona lar, které je zatím téměř lysé a jeho matka jej nos na břichu, kojí a pečlivě ho hlídá. Ve velmi těsném kontaktu s matkou bude mládě kvůli učení a ochraně až do svých dvou let. Návštěvníci ho však už teď mohou při troše trpělivosti spatřit.

Podle ošetřovatelů si sestry sourozence začnou brzy půjčovat a učit se mateřské roli. „U minulého mláděte jsme sami byli překvapení, stejně jako kolegové z jiných zoologických zahrad, jak brzy tomu bylo. Nemusí to však být pravidlem. Pohlaví mláděte bude možné určit, až se více osamostatní a bude také možné jej očipovat, což provádíme za dohledu zástupce krajského úřadu,“ uvedla v tiskové zprávě zooložka Lenka Štursová.

Hodonínská zoo chová gibony lar dlouhodobě, současný pár s jedním mládětem získala v roce 2020 z Francie, druhé mládě se narodilo v Hodoníně v roce 2021 krátce po tornádu.

Giboni žijí monogamně v malých rodinných skupinách, jsou aktivní ve dne a pohybují se hlavně v korunách stromů na dlouhých končetinách. „U návštěvníků naší zoo jsou oblíbení pro svoji pohyblivost a obratnost. S dovádějícími mláďaty jde o nejživější expozici v pavilonu primátů. Jejich potravu v zoo tvoří zelenina, ořechy, okus větví, ovoce, občas také červi, kuřecí maso nebo vařená vejce. Dožívají se až čtyřiceti let. Mláďata zůstávají ve skupině šest až osm let, jakmile zcela dospějí, rodiče se je snaží vypudit, aby si založila vlastní skupinu. Otec přitom vyhání samce a matka zase samice. Další pohyb mláďat mezi zoo pak určuje koordinátor,“ popsala zooložka.

Pavilon primátů v roce 2023 obohatily dva nové chovné páry, a to mangabejů rudohlavých, které hodonínská zoo chová jako jediná v rámci Česka a Slovenska, a také gueréz běloramenných.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Hodonín

Štítky zoo, mládě, gibon, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hodonínské zoo se narodilo roztomilé mládě gibona. Matka si ho pečlivě hlídá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.