Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chovateli na Znojemsku pošly husy a slepice. Veterináři potvrdili ptačí chřipku

Veterináři v malé obci na Znojemsku objevili nové ohnisko ptačí chřipky. Majitel malochovu odborníkům nahlásili, že mu uhynulo několik hus a slepic. Zbývající drůbež musí majitel utratit, mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele Státní veterinární správa (SVS) nevyhlásí.

Podezřelá úmrtí drůbeže

Nové ohnisko ptačí chřipky v pátek veterináři potvrdili v malochovu drůbeže v obci Tavíkovice na Znojemsku. Chovatel nahlásil krajské veterinární správě úhyn čtyř hus a tří slepic z celkového počtu třiatřiceti kusů drůbeže.

 „Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a zaslali je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které posléze potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5. Zbývající drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena,“ uvedl zástupce mluvčího SVS Petr Majer.

Opatření veterináři nevyhlásí

Včetně tohoto ohniska bylo v Česku letos zatím potvrzeno šestnáct ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech a tři ohniska v komerčních velkochovech drůbeže. Stejná nákaza byla potvrzena také u čtyř uhynulých volně žijících ptáků.

Na jižní Moravě podezřele umíraly slepice. Veterináři u Vyškova odhalili ptačí chřipku

Veterináři v malé obci na Vyškovsku objevili nové ohnisko ptačí chřipky. Majitelé malochovu odborníkům nahlásili, že jim během pár dní zemřely dvě třetiny slepic. Jelikož ale zasažení hospodáři drůbeží maso neprodávají, mimořádná veterinární...

Krajská veterinární správa také v případě tohoto ohniska využije možnost nevymezit okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nevyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele.

SVS přesto znovu vyzývá chovatele drůbeže, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména zamezili kontaktu s volně žijícími ptáky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky ptačí chřipka, slepice, husa, drůbež, nemoc, úmrtí, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovateli na Znojemsku pošly husy a slepice. Veterináři potvrdili ptačí chřipku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.