Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úřady na jihu Moravy, které přijímají eDoklady, hlásí, že je využívá zatím jen pár lidí

Úřad ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku od února umožňuje obyvatelům prokázat totožnost pomocí elektronického občanského průkazu v mobilním telefonu. Aplikaci eDoklady přijímá na podatelně, CzechPointu, na matrice, při vyřizování občanských průkazů a cestovních dokladů i v oddělení dopravních evidencí. Za první týden tam velký zájem neevidují, řekla mluvčí města Olga Svoják. V Jihomoravském kraji přijímají aplikaci eDoklady také na úřadě městské části Brno-střed. Pro samosprávy má začít povinnost přijímat elektronický občanský průkaz od příštího roku.

Ve Veselí nad Moravou používá aplikaci pár lidí

Elektronickou občanku by od ledna měly přijímat ústřední orgány státní správy, například ministerstva, Český telekomunikační úřad, Český statistický úřad nebo úřad pro kybernetickou bezpečnost. Některé obce ji přijímají dobrovolně. Podle starosty Veselí Petra Koláře (TOP 09) je elektronický doklad totožnosti pohodlnější formou prokazování identity.

„Chceme podpořit efektivitu a komfort komunikace občana s městem a se státní správou všeobecně. Identita občana bude nutná i pro nově připravovaný projekt města s názvem Karta občana – Moje Veselí," uvedl Petr Kolář. Spuštění karty je v plánu na jaře, hlavním cílem je bezpečná a kvalifikovaná elektronická komunikace mezi občanem a městem. Podle Svoják dosud aplikaci využili jen jednotlivci. „Zatím jen na evidenci občanských průkazů. Lidé na to asi ještě nejsou připraveni," poznamenala.

Brno-střed zaznamenalo jednotky využití

Podobnou zkušenost mají na městské části Brno-střed, kde radnice elektronickou variantu občanského průkazu akceptuje od konce ledna na Miniúřadě. „Zaznamenali jsme jednotky využití. Příchozí upřednostňují k prokázání totožnosti spíše klasickou verzi dokladů. Očekáváme zvýšení počtu návštěvníků s elektronickou občankou v příštích měsících, kdy plánujeme zavést službu na matričním úřadě. Obecně ale máme se systémem pozitivní zkušenost a můžeme říct, že plní naše očekávání," sdělil mluvčí části Brno-střed Michal Šťastný.

Mobilní aplikace eDoklady umožňuje vytvoření elektronické varianty kartičky občanského průkazu. Lidé si ji do mobilního telefonu mohou stáhnout v oficiálních obchodech Google Play a App Store. Od dubna bude aplikaci přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku všechny samosprávy nebo Česká pošta. Postupně by mělo být možné do eDokladů přidávat další doklady. Aplikaci bude možné příští rok použít u voleb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Digitální a informační agentura

Štítky správa, internet, Veselí nad Moravou, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

šmírovací program do mobilu nechci

Pondělí, 12. února 2024, 15:04Odpovědět

Úřady na jihu Moravy, které přijímají eDoklady, hlásí, že je využívá zatím jen pár lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.