Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na trhu mohou chybět elektrikáři, kteří se starají o distribuční síť. EG.D otevírá nové třídy

Energetika se díky moderním technologiím posouvá kupředu, a tak se výrazně mění i práce těch, kteří se starají o distribuční síť. Zaměstnanci společnosti EG.D používají termovize či drony. Řada z nich ale brzo zamíří do důchodu, a tak se firma snaží získat posily do svého týmu pomocí nových tříd. Ty vznikají na jihu Čech či na Vysočině.

V rozlehlé dílně právě pracuje hned několik studentů Střední odborné školy elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou. Kromě jiného tu mají i třímetrový sloup, který simuluje to, s čím se budou absolventi setkávat v terénu. 

„Teď jsme na elektrodílně, kde probíhá výuka na sítích nízkého napětí. Jeden žák montuje přípojku nízkého napětí. Poté je tady kromě jiného simulace klasické elektroinstalace v rodinném domě,“ popisuje ředitel školy Pavel Zasadil.

Ten připomíná, že profese už není o tom, že zaměstnanci šplhají na sloupy s jednoduchou technikou. Nyní mají k dispozici termovize či drony. Ty jim usnadňují údržbu energetické sítě.

Tato slova potvrzuje Pavel Čada, místopředseda představenstva EG.D. „V minulosti naši pracovníci utahovali za pomoci klíčů různé spoje v trafostanících, dnes k tomu využívají termovizi. Pracovník se podívá, kde se nachází případné oteplení a podle se provádí další kroky. V minulosti jsme dělali lezecké revize na venkovních vedeních. Montér tam vylezl, zkontroloval spoje, dnes jsme ale schopni využít dron, který tam vyletí a obletí celý stožár,“ popisuje.

Co je EG.D třída?

Jedná se o tříletý učební obor elektrikář silnoproud zakončený výučním listem, jehož absolventi mohou rovnou nastoupit jako pracovníci do provozu ve společnosti EG.D nebo u jejich dodavatelů. Absolventi EG.D třídy budou po ukončení studia špičkově vyškoleni na používání nejmodernějších postupů v energetice. EG.D ve spolupráci se školou poskytne studentům po celou dobu studia odborné vybavení, pomůcky, naučná videa, a nabídne jim prospěchové stipendium až 3 000 korun měsíčně, každoroční praxe a letních brigád ve společnosti.
Zdroj: EG.D

Společnost EG.D si uvědomuje význam lidí, kteří pracují na technických profesích. Velká část z těch, kteří nyní pracují pro tuto firmu, však brzo zamíří do penze.

„Z povahy naší činnosti jsou v naší společnosti nejvíce žádané právě technické obory. Díváme se do budoucna a vidíme, že jen v následujících pěti letech dosáhne věku odchodu do penze přes 200 provozních pracovníků, což je zhruba jedna třetina aktuálního počtu, a my už teď musíme vědět, že je dokážeme nahradit, pokud se rozhodnou do penze odejít. I proto jsme spustili v září pilotní projekt EG.D třídy v Sokolnicích u Brna, kde do učení nastoupilo třicet studentů,“ vysvětluje Čada.

Firmě se potvrdilo, že o obor je zájem. I díky tomu se nyní projekt rozšiřuje na již zmíněnou Hlubokou nad Vltavou a také do Třebíče, kde třída vznikne na Střední průmyslové škole.

Oba kraje patří mezi ty, kde společnost EG.D působí. Jen z Hluboké nad Vltavou společnost očekává, že by mohla v nadcházejících letech získat desítky nových zaměstnanců. 

„EG.D třídu pochopitelně vítám. Dostáváme se tam, kam jsme směřovali. Zároveň nás těší rostoucí zájem o toto odvětví, na který jsme reagovali i navýšením kapacit. Obory elektrotechnické jsou hodně ceněné a je o ně větší zájem než v minulosti,“ popisuje ředitel školy a dodává, že studium končí výučním listem v oboru elektrikář silnoproud. Nyní je možné na škole studovat obory celkem tři. 

Pozitiv v nové třídě vidí ředitel hned několik. Podle Pavla Zasadila posílí zájem o obor, rozšíří možnosti vzdělání žáků, a zároveň budoucím absolventům zajistí snažší uplatnění v oboru.

Slova ředitele školy potvrzují i statistiky Českého svazu zaměstnavatelů v energetice. V roce 2023 vzrostl meziročně počet přihlášek ke studiu elektrotechnických oborů na středních školách o 10 procent a byl dokonce o čtvrtinu vyšší než v roce 2021.

Společnost EG.D už se školou spolupracuje. Žáci tak mají možnost si vyzkoušet praxi přímo v EG.D. To platí například pro studenta třetího ročníku oboru mechanik elektrotechnik Adama Rajchota. „Byl jsem na praxi v EG.D ve Strakonicích. Moc se mi tam líbí, je to zajímavá zkušenost. Zajišťujeme trafa, čistíme, děláme údržbu a občas objíždíme různé stavby. Určitě se tam naučíme ještě víc ve srovnání s tím, co děláme ve škole. Chtěl bych pokračovat na vysokou školu,“ popsal.

Budoucí absolventi nahradí například třiašedesátiletého Karla Dobrovského. Zkušený elektromontér společnosti EG.D totiž brzo zamíří do důchodu. 

„Jsem rád, že je o obor zájem. Od doby, kdy jsem s ním začínal já, se ta profese posunula díky moderním technologiím hodně dopředu,“ popsal. Karel Dobrovský a jeho kolegové vyráží do terénu, když dojde k závadě a je potřeba například vyměnit vadnou pojistku. Více práce mají energetici například v době sněhových či větrných kalamit. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky eg.d, studium, střední škola, vzdělání, elektrikář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trhu mohou chybět elektrikáři, kteří se starají o distribuční síť. EG.D otevírá nové třídy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.