Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnská škola se musí v pololetí stěhovat. Práce vyvolávají v některých žácích stres a paniku

Překročený hygienický limit hluku, zatarasený hlavní vchod do školy, nedostatečná bezpečnost pro pohyb dětí v okolí školy, ale i učitelé a děti stěžující si na bolest hlavy a únavu. To jsou problémy, kterým nyní čelí učitelé a žáci gymnázia a základní školy Labyrinth Brno. Majitel budovy ale na stížnosti ředitele nijak nereaguje, a tak se musí škola přestěhovat.

Ke stěhování školy už v minulosti jednou došlo

Soukromé gymnázium a základní škola Labyrinth devět let sídlilo v centru Brna v Bílém domě. Zájem o vzdělání na tomto gymnáziu v posledních letech rostl, avšak budova neumožňovala navýšit počet žáků. Z toho důvodu se ředitel školy Břetislav Svozil rozhodl na konci září 2021 podepsat smlouvu se společností Královopolská 139 B&C, a.s., kterou zastupuje Filip Mátl, o desetiletém pronájmu budovy na Královopolské ulici.

„Když jsme se s panem Mátlem domlouvali na podmínkách pronájmu, byl jsem od začátku ubezpečen, že se v příštích několika letech v okolí budovy nechystá žádná stavba a v případě výstavby v delším časovém horizontu by se stavba nijak nedotkla provozu školy,“ uvedl ředitel gymnázia a základní školy Labyrinth Břetislav Svozil.

Budovu bylo pro potřeby školy nutno upravit, proto v roce 2022 proběhla rozsáhlá rekonstrukce a žáci usedli do lavic až v září loňského roku. Hned od začátku školního roku se ale studenti a učitelé začali potýkat s nepříjemným hlukem z právě zahájené stavby podzemních parkovišť a výškové budovy. Místo, které chtěl ředitel školy nabídnout žákům jako prostor pro sportovní aktivity, se záhy přeměnilo na provizorní parkoviště a prostor pro budoucí workout zónu. Developer i přesto, že zahájení stavby plánoval již před podpisem nájemní smlouvy, tuto skutečnost zatajil a o stavebních pracích ředitele informoval až v červenci minulého roku, tedy zhruba měsíc před začátkem školního roku.

Žáky i učitele z hluku bolí hlava a nemohou se soustředit na učení

Nejvíce si studenti a zaměstnanci školy stěžují na hluk ze stavby. Jeden z pedagogů dokonce kvůli nevyhovujícím podmínkám pro výuku podal výpověď. Ostatní vyučující užívají léky na bolesti hlavy a rodiče škole hrozí, že dají své děti jinam. Kvůli hlučným pracím přímo pod okny nemohli učitelé v průběhu výuky ani větrat, a u žáků i vyučujících se tak začala projevovat únava, bolesti hlavy a neschopnost soustředění. „Není to pro mě nic příjemného. Cítím se ve stresu. Mám husí kůži a nesnáším to. Teď se tam něco vrtá. Je tam i siréna. Vyvolává to ve mně stres, paniku a neklidnost,” popsal jeden z žáků školy.

„I přesto, že jsme pana Mátla, několikrát upozorňovali na to, že z jejich strany dochází k porušení právních předpisů i povinností pronajímatele plynoucí z nájemní smlouvy, nesetkali jsme se dosud z jeho strany se vstřícným a nápravným přístupem,” řekl Břetislav Svozil.

Probíhající práce navíc narušily bezpečnost žáků, kteří byli nuceni již od začátku školního roku využívat boční vchod do budovy, protože ten hlavní zatarasila výstavba. „Nechci si ani představit, co by se mohlo stát, kdyby ve škole začalo hořet,” dodal Svozil.

Podle úřadu, hygieny i hasičů je vše v pořádku 

Na kontrolní prohlídce stavby svolané stavebním úřadem za účasti zástupců hygieny, hasičů i právníků, která proběhla minulý rok koncem listopadu, chtěl ředitel školy požádat o dočasné zastavení stavby, dokud nedojde k nápravě všech nesrovnalostí. V den jednání ale vydal vedoucí oddělení stavební prevence z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje zprávu, ve které píše, že je vše v pořádku. A to i přesto, že ještě začátkem listopadu bylo stanovisko dotyčného hasiče zcela opačné.

V průběhu prosince si proto nechala škola vypracovat novou zprávu o bezpečnosti objektu a požární ochraně, podle které objekt nesplňuje zákonem dané předpisy. Na základě této zprávy se proto škola rozhodla k 21. 12. 2023 podat výpověď z nájemní smlouvy, ale pronajímatel je nechce nechat odejít a s důvodem výpovědi nesouhlasí. Je tomu tak pravděpodobně z toho důvodu, že desetiletým kontraktem prokazovaly společnosti pana Mátla svoji bonitu při získávání úvěru na výstavbu. Ukončením nájmu by tedy přišel o zásadní zdroj financování výstavby.

„Na výpovědi dále trváme a s námitkami pronajímatele se neztotožňujeme. Oprávněnost výpovědi bude muset posoudit soud,” dodala Vladislava Křivová, právnička školy z advokátní kanceláře Sedlakova Legal.

Celá situace je ale školu neúnosná, a s ohledem na zdraví a bezpečnost žáků i personálu nezbývá řediteli Svozilovi nic jiného než všech 150 žáků a 30 zaměstnanců opět přestěhovat. Tentokrát do 700 metrů vzdálené budovy od současného sídla školy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky škola, hluk, úřad, stavba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská škola se musí v pololetí stěhovat. Práce vyvolávají v některých žácích stres a paniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.