Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Projekt Jsem zpět oživuje staré spotřebiče a daruje jim nový život. Nově se k němu připojilo i Brno

Odevzdat starý, ale pořád funkční spotřebič a pomoci tak lidem v nelehké životní situaci. To je myšlenka projektu Jsem zpět, do kterého se letos Brno zapojilo. Spotřebiče mohou lidé odevzdávat do sběrného dvora v Jedovnické ulici. Po kontrole technikem pak poputují do Klokánků nebo azylových domů.

Darovat spotřebič mohou kromě domácností i firmy

Pračky, myčky nádobí, sporáky, trouby, ledničky. To je jen malý výčet spotřebičů, které lidé mohou odevzdat ve sběrném dvoře v Jedovnické ulici a zapojit se tak do projektu Jsem zpět. Ten sdružuje města, která od lidí vybírají staré funkční spotřebiče a poskytují je organizacím, které by si nové nemohly finančně dovolit.

„Myšlenka je taková, že když máte opotřebovaný spotřebič, který je ještě funkční, a bylo by vám ho líto vyhodit, tak ho přinesete do sběrného dvora. Odkud se to odveze nasmlouvané firmě, kde se na spotřebič podívá certifikovaný technik z hlediska funkčnosti a bezpečnosti,“ řekl pro Brněnskou Drbnu mluvčí společnosti SAKO Brno Michal Kačírek. Pokud spotřebič vyhoví všem bezpečnostním požadavkům, na základě pořadníku ho město Brno přidělí do vytipované instituce. Mezi nimi jsou zařazeny Klokánky,  diakonie nebo Armáda spásy.

Celorepublikově je projekt zaměřen hlavně na darování spotřebičů z domácností. V Brně jej ale posunuli ještě o trochu výš a zaměřují se i na firmy. „Cílíme i na ně, protože existují firmy, které například sborově nakoupí nové ledničky a ty staré jsou pořád použitelné. Nebo jsou v Brně firmy, které mají neprodejné skladové zásoby a které by lidem ve vybraných institucích udělaly radost,“ popsal Kačírek

Brno se zapojením do projektu čekalo kvůli nevyhovujícímu sběrnému dvoru

Projekt Jsem zpět funguje už od roku 2015, Brno se k němu ale připojilo až začátkem letošního roku. „Je to z toho důvodu, že jsme tady v Brně neměli důstojné velké místo, kde by se spotřebiče shromažďovaly“ uvedl mluvčí společnosti SAKO.

Sběrné středisko odpadů Vídeňská-Jílová totiž podle mluvčího SAKO Brno lidé k vyhazování starých spotřebičů moc nepoužívali, proto společnost loni v létě postavila nový sběrný dvůr v Jedovnické ulici. „Teď máme nový dvůr, který je největší na Moravě, a tam je speciální kontejner, kde se darované spotřebiče mohou shromažďovat,“ dodal Kačírek.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SAKO Brno

Štítky spotřebič, Jsem zpět, recyklace, sběrný dvůr, SAKO, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Jsem zpět oživuje staré spotřebiče a daruje jim nový život. Nově se k němu připojilo i Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.