Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Mlýn ze sedmnáctého století jde k zemi. Nahradí ho škola a minipivovar

Dělníci začali s demolicí Koudelkova mlýnu v Bílovicích nad Svitavou. Na jeho místě do roku 2025 postaví základní školu, základní uměleckou školu i minipivovar. Firma, která objekty postaví, se nyní hledá.

Stavba nových budov by měla začít v polovině dubna

Bourat dvě budovy bývalého Koudelkova mlýna v Bílovicích nad Svitavou začali dělníci začátkem týdne. Dva bytové domy, které se nachází v jeho blízkosti, zůstanou stát. Místním obyvatelům demolice přinese hluk a prach, ale další omezení, například v dopravě, město podle starosty Miroslava Boháčka (STAN a SOL) neplánuje.  

Kromě bourání budov se v současnosti koná i výběrové řízení na dodavatele stavby. „To bude probíhat měsíc až dva měsíce. Pokud se nic nestane a nebude žádné odvolání, tak by se v půlce dubna mohla s vítězem podepsat smlouva a začít ihned stavět. Hotovo pak bude v prosinci 2025,“ řekl pro Brněnskou Drbnu starosta Bílovic nad Svitavou Miroslav Boháček.

Do nově postavených budov se nastěhuje základní škola, která nyní sídlí na ulici Komenského. Kromě toho bude v areálu zázemí pro základní uměleckou školu, středisko volného času a obecní minipivovar Havlíčkova továrna. Na venkovním prostranství bude nové dětské hřiště a amfiteátr pro společenské akce.

Na stavbu město získalo dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj

Většinu nákladů na stavbu by měla pokrýt dotace ve výši 206 milionů korun ze státního fondu podpory investic, které rozděluje Ministerstvo pro místní rozvoj. „Celková cena se i s DPH pohybuje někde kolem 250 až 260 milionů, ale to nikdo přesně neví. My čekáme až nám firmy dají svoji nabídku na základě výběrového řízení a poté budeme vědět, kolik přesně stavba bude stát,“ uzavřel Boháček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bílovice nad Svitavou

Štítky Koudelkův mlýn, demolice, stavba, Bílovice nad Svitavou

VIZUALIZACE: Mlýn ze sedmnáctého století jde k zemi. Nahradí ho škola a minipivovar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.