Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnský výzkum v Antarktidě pokračuje. Expedice bude zkoumat klima a testovat vybavení

Letošní jubilejní 20. expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy se zúčastní 24 lidí. Během pobytu bude kromě výzkumných aktivit probíhat i testování nových zařízení, přístrojů a vybavení. V plánu je také natočení dokumentu o českém antarktickém výzkumu.

Menší část skupiny už je na místě, zbylí výzkumníci odletí příští týden

První výzkumníci do Antarktidy dorazili už první lednový týden a na tomto zmrzlém kontinentu stráví necelé dva měsíce. Hlavní skupina skládající se ze dvou vědkyň, sedmi výzkumníků, lékaře, čtyř techniků vyráží 24. ledna. Na místě budou zkoumat místní klima, ledovce, dlouhodobě zmrzlou půdu, ale i odledněné území umožňující růst nižších rostlin, říčních a jezerních systémů.

Hlavní skupina se do Antarktidy dostane nejprve pomocí letadla, které odlétá z vídeňského letiště přes Madrid do Chile. Odtud se účastníci přesunou lodí vojenského námořnictva republiky Chile Sargento Aldea přes Drakeův průliv do Antarktidy a na palubě lodi Janequeo na Českou vědeckou stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse.

„Pokračovat bude pětiletý projekt JUNIOR STAR, zaměřený na studium změny dlouhodobě zmrzlé půdy v oblasti Antarktického poloostrova, i medicínský výzkum vlivu stresu na zdraví pracovníků v polárních oblastech, který probíhá ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava a současně s Fakultou sportovních studií MU a Akademií věd ČR,“ řekl vedoucí expedice Peter Váczi z Geografického ústavu a Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty MU.

Kromě výzkumných projektů je cílem expedice i testování nového vybavení, konkrétně zařízení pro automatickou meteorologickou stanici, bezpečnostních prvků nebo outdoorových ponožek. Společnosti vyrábějící tyto věci se totiž uchází o udělení licence na používání ochranné obchodní známky Testováno v Antarktidě.

Expedici může ohrozit blížící se ptačí chřipka

Hlavní skupinu budou také doprovázet dva filmový dokumentaristé, kteří budou natáčet dokument o Českém antarktickém výzkumném programu. „Je to ohromná příležitost ukázat široké veřejnosti, kam se náš program za dvacet let své existence posunul, navíc nejatraktivnější možnou formou profesionálního filmového dokumentu natočeného nejpovolanějšími tvůrci,“ uvedl vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt z Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty MU.

Stejně jako některé z předchozích výprav se i této zřejmě nevyhnou komplikace. „Podle zpráv Rady manažerů antarktických národních programů totiž do oblasti míří vysoce patogenní vir ptačí chřipky, což omezí některé naše naplánované aktivity a zcela zabrání možnosti provádět výzkum na zvířatech,“ vysvětlil Pavel Kapler, manažer Českého antarktického výzkumného programu, který sídlí na Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty MU.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MU

Štítky Antarktida, MU, expedice, výzkum, Brno

Brněnský výzkum v Antarktidě pokračuje. Expedice bude zkoumat klima a testovat vybavení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.