Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Archeologové našli na Brněnsku část pravěkého pohřebiště. Vykopali nádobí i kamenné nástroje

Další část pravěkého pohřebiště z pozdní doby kamenné, tedy z doby asi dva a půl tisíce let před naším letopočtem, našli archeologové při průzkumu na místě budoucí haly v průmyslové zóně mezi Tvarožnou a Jiříkovicemi na Brněnsku. Archeologové postupně území zkoumají od roku 2019, kdy výstavba průmyslové zóny začala. Při současném průzkumu našli šest hrobů.

Archeologové v Brně narazili na část pravěkého pohřebiště. „Celkem se podařilo vyzvednout více než desítku keramických nádob, které obsahovaly milodary určené zemřelému, tedy nejspíše jídlo a pití. Ve dvou případech jsme nalezli také kolekci kamenných nástrojů, například štípaných čepelí, broušených seker i sekeromlatů s primární funkcí zbraně. Dvojice největších hrobů je pozoruhodná shodnými rozměry, prakticky stejnou skladbou milodarů, a dokonce i jejich stejným detailním prostorovým rozložením,“ uvedl vedoucí výzkumu David Parma.

V obou hrobech byli uloženy ostatky mužů, a to do skrčené polohy na pravý bok. Shoda obou hrobů je podle archeologů velmi nápadná. „K jejich pohřbu snad mohlo dojít v malém časovém odstupu, nebo je mohla pohřbívala stejná osoba. Poměrně dobře dochované kosterní pozůstatky patrně umožní v budoucnu jasně odpovědět na otázku případných příbuzenských vztahů pomocí analýzy staré DNA,“ dodal archeolog.

Odborníci očekávají, že další části pohřebiště odkryjí i na navazujících parcelách. Dosavadní nálezy ukazují, že ostatky zemřelých nebyly ukládány do malého speciálně vyčleněného prostoru, ale byly široce rozptýleny na ploše i desítek hektarů. Archeologové předpokládají, že hroby byly označovány hliněnými mohylovými náspy, které se ojediněle zachovaly díky překrytí další mohylou na blízké Žuráni.

Ač se průzkum uskutečnil přímo v ploše slavkovského bojiště, tentokrát neodhalil žádné nálezy spojené přímo se slavnou bitvou tří císařů. Nalezené předměty nyní čeká zpracování v laboratoři, poté by se mohly stát součástí sbírek Muzea Brněnska.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky archeologie, pravěk, pohřebiště, vykopávky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli na Brněnsku část pravěkého pohřebiště. Vykopali nádobí i kamenné nástroje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.