Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnské noclehárny mají pro lidi bez domova i v třeskutých mrazech volná místa

Noční krizová centra a noclehárny v Brně se s ohledem na klesající venkovní teploty plní. Armáda spásy i Městské středisko krizové sociální pomoci přesto eviduje i čtvrtinu volných míst, Diecézní charita Brno má kapacity téměř zaplněné. Noční teploty mají na mnoha místech republiky dnes, ve středu a ve čtvrtek klesnout na minus deset stupňů i níž.

V nočních krizových centrech mohou lidé bez domova přečkat mrazivou noc zdarma. Z 30 míst, která nabízí Diecézní charita Brno, bylo v posledních dnech obsazeno až 28. „Předpokládáme, že v důsledku klesajících teplot bude návštěvnost v nejbližších dnech vyšší a kapacita bude plná,“ sdělila mluvčí charity Zuzana Horáková. Za lůžko v noclehárně lidé platí několik desítek korun. Pro ženy zatím kapacity zůstávají, v mužské částí zbývá poslední místo. „I zde předpokládáme, že vlivem mrazů bude o službu vyšší zájem,“ dodala Horáková.

Městské středisko krizové sociální pomoci, které provozuje magistrát, má v nočním krizovém centru z 42 míst volných 13. Ve dvou noclehárnách střediska je ze 100 míst volných 28, řekl pracovník střediska Petr Janík. Naplněnost je podobná jako začátkem prosince.

Armáda spásy nabízí v nočním krizovém centru 50 míst a v noclehárně 42 míst. Plno bývá ze 75 až 80 procent. Podle ředitele Ivana Borka se počasí na obsazenosti již projevilo a v příštích dnech se tolik nezmění. „Nejsme jediní poskytovatelé. Někteří klienti navíc nechtějí dodržovat provozní řád a raději zůstávají venku,“ uvedl.

Organizaci v posledních dnech také častěji kontaktují lidé s tím, že v jejich okolí žije člověk na ulici a v zimním období se o něj obávají. „Pokud o něm nevíme, tak tam posíláme naše pracovníky. Také se ale stává, že jsme s tím člověkem již byli v kontaktu a o naše služby nemá zájem. Nikoho nenutíme,“ dodal Borek. Armáda spásy má pět terénních pracovníků, kteří se snaží v brněnských ulicích vyhledávat lidi bez domova a přesvědčit je k bezpečnému přenocování.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky počasí, sociální, mrazy, bezdomovci, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské noclehárny mají pro lidi bez domova i v třeskutých mrazech volná místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.