Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Energetiku zábavnou formou přibližuje expozice Od černého zlata ke Green Dealu v Oslavanech

V těžní věži bývalého dolu Kukla v Oslavanech na Brněnsku nadace Areál Kukla - maják regionu otevřela novou expozici s názvem Od černého zlata ke Green Dealu. Má přiblížit zábavnou formou různé podoby energetiky dospělým i dětem a ukazuje, jak funguje šest druhů elektráren na jižní Moravě, řekla předsedkyně správní rady nadace a ředitelka zábavního parku Permonium Alena Lubasová. Otevřená bude celoročně.

Otevření se uskutečnilo jako součást benefiční akce, při níž nadace děkovala dárcům, s jejichž pomocí se daří rozvíjet region, který kdysi žil těžbou. Ale už více než 30 let se uhlí netěží a region se čím dál více snažit přilákat turisty jak na přírodní zajímavosti, tak na památky po těžbě i zábavu. Právě v Oslavanech v Permoniu je spojená zábava a těžebními památkami i se vzděláváním.

Abychom zaujali expozicí i energetikou i předškolní děti, má každá elektrárna svého ducha, který k nim promlouvá,“ řekla Alena Lubasová. Konkrétně jsou představeny hodonínská elektrárna na biomasu, dukovanská jaderná elektrárna, větrná elektrárna v Tulešicích, fotovoltaická elektrárna v Moravském Krumlově, vodní elektrárna na Dalešické přehradě a také uhelná elektrárna, taková už ovšem na jižní Moravě funkční není. „ U každé máme například počet výkonnosti na to, jak velkou část Brna dokáže osvítit,“ popsala Lubasová. Expozice bude návštěvníky vzdělávat i s ohledem na ekologickou udržitelnost a uhlíkovou stopu, která je u rozličných zdrojů různě velká.

Věž bude propojená i s Permoništěm, které bylo otevřeno loni. „To je střet dvou světů. Pohádkového podzemí a našeho světa, kde děti učíme pracovat. Máme zde zahradnický stánek, hasičský stánek, veterinu či stavbu. Vytipovali jsme okruh činnosti, aby si děti představily, co kdo dělá. A také zde máme velkou továrnu a lezecké centrum a pod zemí líheň našich permoníků,“ popsala Lubasová kombinaci vzdělání a zábavy.

Již přes deset let let je otevřené Permonium, které je podzemním dvouúrovňovým bludištěm a dětem přibližuje těžbu černého uhlí. Je zde také řada atrakcí a moderních technologií. Venku je otevřený také Duhový svět pro nejmenší děti, jenž je environmentální částí zábavního parku.

Areál je jedním z nejnavštěvovanějších míst jihozápadního Brněnska. Další připomínky těžby uhlí najdou lidé také například v sousedním Zbýšově, kde nadšenci provozují i bývalou uhelnou vlečku.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytl Permonium

Štítky muzea, energie, výstava, charita, Oslavany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetiku zábavnou formou přibližuje expozice Od černého zlata ke Green Dealu v Oslavanech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.