Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prýgl je plný naplavenin. Ve vodě jsou lahve, kmeny i větve

Během vánoční povodně se do Brněnské přehrady dostalo 500 tun splavenin. Mezi nejčastější odpadky, které zaměstnanci Povodí Moravy pomocí jeřábu vytahují, jsou kmeny, větve a PET lahve. Vše pak pečlivě roztřídí a ekologicky zlikvidují.

500 tun splavenin je pro zimní období velice netypické

Zaměstnanci Povodí Moravy musejí během dvou týdnů odklidit přibližně 500 tun splaveného materiálu, který se do Prýglu dostal během vánoční povodně. Mezi odpad, který do přehrady přinesly zvýšené průtoky během vánočních svátků, patří hlavně kmeny, větve, plastové lahve a odpadky.

„Některé druhy splaveného materiálu mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat různé předměty a materiály například z načerno založených skládek,“ uvedl Petr Chmelař, tiskový mluvčí Povodí Moravy.

Koncem prosince se totiž přítok vodní nádrže přiblížil k 90 metrům krychlovým za sekundu a společně s vodou tak přehrada zadržela i velké množství splavenin. Takovýto přítok je pro toto období velmi netypické a hladina přehrady tak mírně stoupá. Stále má ale dostatečnou rezervu pro případné zachycení dalších povodní.

Vytažené odpadky se pečlivě třídí a ekologicky likvidují

Splavený materiál neboli spláví se drží u hráze vodní nádrže, odkud jej zaměstnanci Povodí Moravy pomocí jeřábu vytahují a překládají do nákladních aut. Právě kvůli pohybu těžké techniky by v tomto místě měli řidiči zpomalit a dbát pokynů pracovníků Povodí Moravy, kteří dopravu řídí.

„Po odtěžení spláví z hladiny vodní nádrže následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat,“ dodal Chmelař.

Takovéto obrovské množství splavenin se v Brněnské přehradě nenachází poprvé. Už v dubnu loňského roku byl Prýgl znečištěn pěti sty tunami splaveného materiálu. Přitom v předchozích dvou letech se množství odklizených splavenin pohybovalo jen okolo jedné stovky tun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky přehrada, Brno, čištění, Povodí Moravy

Prýgl je plný naplavenin. Ve vodě jsou lahve, kmeny i větve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.