Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na brněnské třídicí lince odborníci testují, zda stroje rozpoznají obaly k recyklaci

Odborníci v jihomoravské metropoli testují návrhy nových hliníkových a plastových obalů. Výrobci lahví, konzerv či krabiček se dozví, zda jejich materiály dokážou automatizované stroje na lince rozpoznat a vytřídit. Firma SAKO tak reaguje na rozhodnutí Evropského parlamentu o recyklaci.

Všechny plastové obaly uváděné na evropský trh mají být znovu použitelné nebo recyklovatelné

V brněnské firmě na zpracování odpadu je v posledních týdnech rušno, na třídicí lince totiž testují nové hliníkové a plastové obaly. „Reagujeme tím na rozhodnutí evropského parlamentu, podle něhož mají být všechny plastové obaly uváděné na evropský trh do roku 2030 znovu použitelné nebo recyklovatelné,“ uvedl Pavel Urubek ze společnosti SAKO Brno, která automatickou linku provozuje.

Optické separátory zatím bezchybně rozpoznávají různé druhy obalových materiálů, které výrobci testují. Stroje dokážou precizně vytřídit například plasty, které lidské oko či ruka jen těžko rozezná. „Spolu s designery a výrobci obalů tím podporujeme trendy zabraňující vzniku vysokého množství obalových odpadů a přispíváme k opravdu kvalitní a účelné recyklaci,“ dodal Urubek.

Nová pravidla mají přispět ke snížení závislosti na dovozu surovin a fosilních paliv

Linka separuje plastový, hliníkový a kovový odpad ze žlutých kontejnerů z měst a obcí. Předává k materiálovému využití beze zbytku vše, co lze recyklovat. V minulých týdnech pracovníci otestovali například hliníkové obaly od paštik či ryb nebo vícevrstvé sáčky.

Nařízení o obalech a obalových odpadech, na které v Brně reagují, přijal Evropský parlament v listopadu minulého roku. Cílem je zabránit vzniku vysokého množství obalových odpadů a podpořit kvalitní recyklaci. Nová pravidla mají přispět ke snížení závislosti na dovozu surovin a fosilních paliv.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SAKO Brno

Štítky Brno, SAKO, obaly, odpad, automatická linka, recyklace

Na brněnské třídicí lince odborníci testují, zda stroje rozpoznají obaly k recyklaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.