Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jeskyňáři v Moravském krasu objevili nové prostory uvnitř Hedvábné jeskyně

Nečekaný objev učinili speleologové při prohlídce Hedvábné jeskyně v Moravském krasu. Po vylezení komínu Kapelník se před nimi rozprostřela síň plná krápníků. Tu pojmenovali po známém lezci a jeskyňáři Jiřím „Mauglím“ Benešovi.

Síň dostala jméno po Jiřím „Mauglím“ Benešovi

Hedvábná jeskyně vydala další ze svých pokladů. Speleologům se podařilo objevit nové zatím neprobádané prostory. Jedná se o sál dlouhý 20 metrů a široký 15 metrů, který je plný krápníkové výzdoby.

Objevitelé jej pojmenovali Mauglího síň na památku jeskyňáře Jiřího „Mauglího“ Beneše, který zemřel před čtyřiceti lety. „Byl jedním z členů naší skupiny. Na skalních masivech v krasu měl mnoho prvovýstupů. Na jeho kousky mnozí vzpomínají dodnes,“ uvedl pro Novinky a Právo Jiří Buček z jeskyňářské skupiny Hluboký závrt působící při České speleologické společnosti.

Prostory speleologové objevili po vylezení padesátimetrového komínu nazývaného Kapelník, který se nachází na konci Pískařské větve Hedvábné jeskyně. „Objev nám udělal obrovskou radost. Z Mauglího síně vedou dál neprobádané komíny. Možná se díky nim dostaneme v budoucnu do dalších částí nepopsaného podzemí,“ dodal pro Noivnky Buček.

V Moravském krasu je více než 1000 objevených jeskyní

Hedvábná jeskyně je jednou z 1130 dosud objevených jeskyní Moravského krasu. Pro veřejnost je ovšem nepřístupná. Leží mezi slavnou propastí Macocha a obcí Ostrov u Macochy. Také se nachází poblíž Punkevních jeskyní, ale vzájemné propojení těchto podzemních systémů jeskyňáři prozatím nenašli. Za uplynulé dva roky byl v této jeskyni popsán asi jeden kilometr chodeb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytl Hluboký závrt ZO ČSS 6-10

Štítky Moravský kras, Hedvábná jeskyně, speleologové, Blansko

Jeskyňáři v Moravském krasu objevili nové prostory uvnitř Hedvábné jeskyně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.