Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zranění po odpalování petard i po bitkách. Vyšší počet silvestrovských výjezdů záchranáři očekávali

Brněnští záchranáři vyjížděli během oslav příchodu nového roku ke zhruba 90 událostem. V běžných dnech to bývá zhruba 30 až 40 výjezdů, zvýšený počet však záchranáře nezaskočil. Ti zasahovali u přejedený nebo opilých lidí, ale u těch kteří se zranili při manipulaci s pyrotechnikou nebo při bitce.

Jihomoravští záchranáři očekávali, že silvestrovská noc bude náročná, a tak na ni byli dobře připraveni. Na noční směnu posílili dispečink o jednoho operátora, v rámci města Brna pak přidali navíc jednu záchranářskou posádku. Místo jednoho takzvaného inspektora provozu, tedy záchranáře, který plní i další především podpůrné činnosti, jezdili tuto noc dva.

Právě inspektor byl společně s velkokapacitní sanitkou připraven zasahovat v centru Brna na Masarykově ulici. Tam byli záchranáři společně s ostatními složkami integrovaného záchranného systému.

Už před půlnocí se podle záchranářů začaly objevovat události spojené s oslavami. „Jednalo se o bolesti břicha v důsledku přejídání či dietních chyb, potíže spojené s alkoholem a také jsme zaznamenali ve větším množství psychózy, v některých případech je doprovázely i suicidální úmysly,“ popsala na jihomoravských záchranářů jejich mluvčí Michaela Bothová

Od půlnoci do šesti hodin ranních evidovali záchranáři asi 90 výjezdů, v běžných dnech to bývá 30 až 40. „Tento počet jsme však očekávali, bývá to tak každý rok v rámci oslav souvisejících s koncem roku. Téměř polovina z těchto devadesáti výjezdů měla nějakou souvislost s alkoholem, týkalo se to bohužel i mladistvých a dětí. Šlo především o otravy, úrazy, poranění v důsledku rvaček, ale také třeba o řezné rány od skla,“ popsala mluvčí.

Po půlnoci záchranáři ošetřovali úrazy způsobené použitím pyrotechniky. „Řeč je o jednotkách případů, poraněny byly nejčastěji ruce a obličej. Naši zdravotníci se postarali například i o pacienta, který si popálil ruku od hořícího vánočního stromku, příčinou byly údajně prskavky. K výčtu výše přidejme ještě běžné typy událostí, jako jsou dušnost, bolest na hrudi, neurologické potíže či slabosti. V tomto ohledu potřebovali naši pomoc především senioři,“ uzavřela mluvčí s přáním pevného zdraví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky záchranáři, zranění, výjezdy, silvestr, Brno

Zranění po odpalování petard i po bitkách. Vyšší počet silvestrovských výjezdů záchranáři očekávali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.