Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé si volali záchranáře kvůli alkoholu i kvůli přejedení. Nejvíc problémů dělali opilci a pyrotechnika

Oslavy příchodu nového roku byly na jihu Moravy srovnatelné s předchozími roky. Mluvčí hasičů, záchranářů i policistů ČTK řekli, že počty výjezdů v noci odpovídaly průměru. Nejvíce problémů působili opilí lidé a zábavní pyrotechnika. Hlavní nápor případů přišel podle očekávání po půlnoci, žádné vážnější problémy ale nikde v kraji nebyly.

Několik lidí se zranilo při používání zábavní pyrotechniky

„Podle očekávání byla doba od půlnoci do 06:00 náročnější než v běžné dny, namísto obvyklých 30 až 40 výjezdů jsme měli 90 případů, což je ale obvyklý průměr silvestrovské noci. Byli jsme na náročnou noc připraveni, noční směna na dispečinku byla posílena o jednoho operátora, v Brně jsme přidali navíc jednu záchranářskou posádku a jednoho inspektora provozu," uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Do půlnoci volali lidé záchrannou službu nejčastěji kvůli bolestem břicha po přejedení nebo dietní chybě i potížím spojeným s alkoholem, po půlnoci měla téměř polovina výjezdů souvislost s alkoholem, ať už šlo o otravu, úrazy v opilosti, nebo úrazy při rvačkách a řezné rány od skla.

Záchranáři ošetřili několik pacientů, kteří se poranili při používání zábavní pyrotechniky, nejčastěji šlo o zranění rukou a obličeje.

Po půlnoci přibylo výjezdů, které měly souvislost s alkoholem

Odpalování amatérských ohňostrojů zaměstnalo od půlnoci také hasiče, kteří od 20:00 do 04:00 zasahovali ve 24 případech, z toho u 17 požárů. „Průměr z předchozích let je 19 případů, šlo tedy o průměrnou silvestrovskou noc, nejčastěji šlo o požáry odpadu, kontejnerů či popelnic nebo krabic od zábavní pyrotechniky. Škody jsou v desítkách tisíc, převážně na popelnicích a kontejnerech," uvedl mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Policisté mezi 20:00 a půlnocí vyjížděli v kraji ke 40 ohlášeným případům, od půlnoci do 06:30 to bylo 124 případů, což je zcela srovnatelné s loňským rokem. „Od začátku večera šlo hlavně o stížnosti na zábavní pyrotechniku nebo stížnosti na hluk, po půlnoci přibylo výjezdů, které měly souvislost s alkoholem - ať už šlo o opilé lidi v silnici, agresivní opilce napadající spolucestující v hromadné dopravě i jinde nebo šarvátky lidí posilněných alkoholem," uvedl mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

Podobně rušnou noc bez vážnějších potíží prožili i brněnští strážníci, lidé je volali se stížnostmi na zábavní pyrotechniku, pomáhali i s převozem opilých lidí na záchytnou stanici.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky neštěstí, zdraví, zábava, Nový rok, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si volali záchranáře kvůli alkoholu i kvůli přejedení. Nejvíc problémů dělali opilci a pyrotechnika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.