Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně dostanou nová svítidla. Město je vymění za úspornější

Dvě desetimilionové dotace, které Technické sítě Brno (TSB) získaly letos i v roce 2022, umožní vyměnit 2730 svítidel veřejného osvětlení za úspornější LED svítidla. Městská firma dostala první dotaci loni, letos díky tomu instaluje téměř 1500 LED svítidel. V letošním roce uspěla znovu, a na příští rok tak plánuje instalaci víc než 1200 úspornějších svítidel.

„Instalaci 1496 svítidel veřejného osvětlení jsme museli stihnout do konce letošního roku. Nová svítidla dohromady stála 13 milionů korun, celý projekt vyšel na 17,8 milionu korun," uvedl provozně-technický ředitel TSB Josef Šaroun. Z celkové sumy pokryje deset milionů dotace, kterou firma získala loni. Nejvíce svítidel městská společnost vyměnila letos v městských částech Brno-střed, Královo Pole, Žabovřesky a Slatina.

Ze stejného dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu, který má přispět k úspoře energie, získaly TSB desetimilionovou dotaci i letos, výměna tak v roce 2024 čeká 1234 svítidel za 10,5 milionu korun. „Svítidla nám budou dodána v průběhu února 2024 a stejně jako v předchozím roce i tentokrát zde budou související náklady na úpravy stožárů," podotkl. Úpravy stožárů, kam spadá například jejich přemístění, vyjdou zhruba na 2,5 milionu korun. „Samotné pověšení svítidel bude stát zhruba milion," doplnil.

Ve výměně svítidel za úspornější plánují TSB pokračovat. V roce 2024 plánují znovu žádat o dotaci, aktuálně připravují nutné podklady, které musí odevzdat do poloviny příštího roku.

Město má 42 tisíc světelných míst, technické sítě začaly svítidla rychleji vyměňovat za úspornější od roku 2017. V průměru šlo o 800 svítidel za rok, tempo výměny ale zrychlilo díky loňskému získání desetimilionové dotace z Národního plánu obnovy. Předchozí podpora výměny svítidel umožňovala získat maximálně dvoumilionovou dotaci.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technické sítě Brno

Štítky Brno, svítidla, světlo, energie, Technické sítě

V Brně dostanou nová svítidla. Město je vymění za úspornější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.