Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Lidé v Brně zapalují svíčky za oběti střelby. Schází se před školou i v divadle

K uctění památky obětí čtvrtečního útoku na filozofické fakultě v Praze se sešly stovky lidí v jihomoravské metropoli. Svíčky a květiny pokládali před vstup brněnské filozofické fakulty, další pietní místo se ale objevilo například v divadle Husa na provázku. Akce se odehrála v poklidu a bez projevů.

Zármutek, který po tragédii na pražské univerzitě zahalil Česko, vyjadřují lidé na různých místech v Brně. Od čtvrtečního večera se prostor před Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity (MU) zaplňuje svíčkami a květinami, v pátek se před budovou také sešli zájemci k hromadnému uctění památky.

Pietní místo navštívil rektor univerzity Martin Bareš, svíci přišel zapálit i děkan Fakulty sociálních studií MU Stanislav Balík. Shromáždění se konalo v tichosti a bez jakýchkoliv projevů.

„Jsem absolutně otřesen událostmi, které se staly a mé myšlenky jsou stále se všemi, kterých se tragická střelba dotkla. Vím, že tento šílený a naprosto neospravedlnitelný čin zasáhl silně emočně také mnoho mých přátel, kolegů i spoustu našich studujících, kteří spontánně vytvořili u naší filozofické fakulty pietní místo za všechny oběti pražské katastrofy,“ sdělil Bareš.

Vzpomínka v Huse

Společně s brněnskou diecézí zařízení chystá na sobotu zádušní mši za všechny zemřelé a jejich rodiny. Mši odslouží biskup Pavel Konzbul. Zároveň také škola vypsala sbírku na solidární finanční pomoc osobám, které tato v tuzemsku bezprecedentní situace zasáhla. Poradenské centrum studentům nabízí psychologickou pomoc.

K vyjádření soustrasti se lidé sešli i na jiných místech ve městě. Například v divadle Husa na provázku na Zelném trhu někteří rovněž zapálili svíčky za oběti střelby. „Kéž hrůze a úzkosti, které v nás tak otřesný čin budí, dokážeme v následujících dnech, týdnech a měsících čelit společně vzájemnou blízkostí a upřímným zájmem jeden o druhého. Zasaženi jsme totiž všichni,“ napsali divadelníci na Facebooku.


Pietní místo vzniklo také v divadle Husa na provázku. 

V Česku je na sobotu vyhlášen den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi a v poledne se rozezní zvony. Města na jižní Moravě s ohledem na události ruší vánoční program. V Brně se 23. prosince uskuteční pouze Česká mše vánoční na náměstí Svobody v 17 hodin, na Zelném trhu v 18 hodin rozsvítí čtvrtou adventní svíci a vyhlásí charitativní projekt Daruj Kelímek. Jihomoravský kraj z budovy úřadu sundá ukrajinskou a izraelskou vlajku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Praha, filozofická fakulta, Masarykova univerzita, pieta, shromáždění

Lidé v Brně zapalují svíčky za oběti střelby. Schází se před školou i v divadle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.