Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Česku bude v sobotu den státního smutku

V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom dnes vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Střelba v centru Prahy je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka. Mrtvý je i střelec, který zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli po něm i zasahující policisté. Jeho totožnost zatím policie nepotvrdila, protože utrpěl devastující poranění. Policisté pracují s verzí, že podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň ve středních Čechách, který před odjezdem do Prahy údajně zabil i svého otce. Policie navíc prověřuje možnost, že muž je i pachatelem dvojnásobné vraždy z Klánovického lesa, při němž před šesti dny zemřel podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince roku 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Česko, střelba, státní smutek

V Česku bude v sobotu den státního smutku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.