Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Senior v Brně ležel na chodníku se slinami a krví u pusy. Život mu zachránili strážníci

Rychlým, ale promyšleným jednáním zachránili strážníci v Brně život seniorovi. Všimli si ho, jak nehybně leží na studeném chodníku u zastávky a kolem úst má sliny i krev. Neváhali a začali muže resuscitovat, na pomoc si přivolali také hlídku s defibrilátorem. Po osmi minutách si už muže s obnovenými životními funkcemi převzali záchranáři.

Naplňující pocit z dobře vykonané práce si ze služby odnesli strážci zákona v jihomoravské metropoli. V Uhelné ulici přispěchali ke staršímu člověku, kterého při obchůzce viděli ležet na zemi. Už při prvním bližším pohledu na něj si všimli, že má okolo pusy krev a sliny.

„Díky zevrubným školením první pomoci také okamžitě rozpoznali takzvané lapavé dechy, které mohou nezasvěcené vést k dojmu, že člověk se zdravotní indispozicí dýchá. Takzvaný gasping, charakteristický mělkými nádechy a chroptěním, se však naopak objevuje při selhání oběhu a nedostatečném okysličení mozku,“ uvedl mluvčí Městské policie Jakub Ghanem.

Strážníci začali seniora rychle resuscitovat a vyrozuměli také zdravotníky. Na místo si kromě toho zavolali kolegy, kteří přivezli automatizovaný externí defibrilátor. Následujících osm minut se pak střídali ve vyčerpávající srdeční masáži. Jejich snaha se ale vyplatila.

Záchranáři po příjezdu potvrdili, že muž znovu plnohodnotně dýchá a převzali si ho do péče. „Zdravotníci vyjádřili hlídce uznání za kvalitně odvedenou první pomoc. Některé autohlídky Městské policie Brno jsou vybavené automatizovanými externími defibrilátory a operační středisko je k podobným situacím vysílá přednostně. Přístroje AED jsou umístěné i na vybraných služebnách,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Brno

Štítky strážníci, Brno, MP Brno, záchrana, záchranáři, srdce

Senior v Brně ležel na chodníku se slinami a krví u pusy. Život mu zachránili strážníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.