Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoo v Brně rozšířila kolekci ptáků. Přibyl i druh ohrožený válkou na Ukrajině

Návštěvníci brněnské zoo se nově pokochají rozšířenou ptačí kolekcí. Seznam doplnilo devět nových druhů, většina z nich jsou ohrožení opeřenci nebo v zařízení dosud nechovaní. Je mezi nimi například bažant mikado, hrdlička divoká či dytík úhorní.

Důvodů, proč klesají počty ptáků ve volné přírodě, je celá řada. Jedním z těch hlavních je nebezpečí na migračních trasách, jako například ve Středomoří, kde lidé každý rok uloví na pětadvacet milionů tvorů. Ti jsou následně prodáváni na maso, pro zábavu nebo na okrasu do klícek.

Právě i takto ohrožené druhy nyní přibyly do voliér v Zoo Brno. „Doplnění ptačí kolekce už dávno nesouvisí jen s tím, jak daný pták vypadá, jak je barevný a aby se co nejvíce líbil návštěvníkům. Samozřejmě, že řada z nich i toto splňuje, ale prioritou je pro nás rozšiřovat populace ohrožených druhů,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Mezi devíti tvorečky, na které návštěvníci na Mniší hoře narazí, jsou například dvě hrdličky divoké z Nizozemska a Německa. V Evropě jsou trvale vyvražďovány lovci, ve Španělsku dokonce jedna společnost v minulosti nabízela až dvě stě hrdliček denně.


Hrdlička divoká.

I další druhy ale v Česku čelí nástrahám. Turisticky oblíbené zařízení doplnily samice žluvy hajní a dudka chocholatého, o kterého brněnští chovatelé pečují i přímo ve volné přírodě na jižní Moravě. Jen letos se ve speciálních budkách dospělým jedincům podařilo vyvést jedenáct mláďat. V tuzemsku se jejich počet odhaduje na 70-140 párů.

Ačkoliv dytík úhorní už úplně vymizel z české krajiny, jeden pár má nyní brněnská zoo. „Dytík úhorní není nikde v Evropě úplně běžný druh. Obývá stepní krajinu a má typické, obrovské oči pro noční vidění, také se ozývá silným křikem. Na našem území je v současné době evidován jediný divoký exemplář,“ konstatoval Suvorov.


Dytík úhorní.

Zahrada v jihomoravské metropoli se nyní zařadila také mezi jediných deset zoo na celém světě, které v kolekci mají bažanta mikado z Taiwanu. O něco méně jedinců má pak bažant Humeové z jihovýchodní Asie.

Po několika letech je v expozici k vidění straka modrá, endemit Dálného východu. Úplně novým druhem je jeřáb panenský v Králově voliéře v Beringii. „Přestože se neřadí mezi ohrožené, není jich v Evropě mnoho, největší populace hnízdí na Ukrajině, zejména na Krymu a v Rusku. Čelí tak nebezpečí spojenému s válkou,“ řekl Suvorov.


Jeřáb panenský.

Z volného odchytu na území města se v zázemí zabydlely ještě čtyři majny hnědé, které jsou u zahraničních chovatelů velkou raritou. Protože jsou některé z uvedených nových druhů teplomilné, ukážou se lidem až na jaře 2024.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky Zoo Brno, Brno, zvířata, ptáci, druh, ohrožení

Zoo v Brně rozšířila kolekci ptáků. Přibyl i druh ohrožený válkou na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.