Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně chtějí, aby lidé chodili do bývalé budovy Čedoku na meníčko

Funkcionalistická budova Čedoku na brněnském hlavním nádraží se promění na designovou restauraci. Takový plán se urodil na magistrátě, který aktuálně hledá nového nájemce pro známou stavbu, v níž donedávna sídlila cestovní kancelář. Zda si skutečně Brňané skočí v budoucnu do památkové stavby na meníčko, ale není jasné. Radní totiž zvažují více možností.

Designová restaurace, pobočka nadnárodního řetězce nebo úplně jiné využití i mimo sféru gastra. To je jen zlomek návrhů, o kterých nyní přemýšlí na radnici moravské metropole. Objekt mezi ulicemi Bašty a Nádražní totiž nemá od léta využití, protože ho opustila cestovní kancelář. Magistrát proto umístil nemovitost, jíž navrhl před téměř sto lety známý architekt Oskar Pořízka, do dražby. Kompletní nabídku zájemců chce mít radnice na stole na konci ledna. Poté vybere nejlepší nápad. 

„Prostory v krásné funkcionalistické památce nabízíme za minimální roční nájemné 4 380 korun za metr čtvereční. Nabídkami, které dostaneme, se budeme zabývat na schůzi Rady města Brna a zde vybereme nového nájemce. Celková výměra nabízených nebytových prostor je 456,6 metrů čtverečních V objektu se nacházejí další tři obchodní jednotky, které jsou přístupné vlastními vstupy z ulice Nádražní a jsou v současné době obsazené, takže nejsou součástí této nabídky,“ přiblížila náměstkyně primátorky města Brna pro oblast správy majetku Karin Podivinská (ANO).

První prohlídky se uskuteční v lednu příštího roku. Jako nejlepší varianta se aktuálně lidem na magistrátě jeví možnost, že v budově z roku 1927 vznikne restaurace. Budova by tak po století změnila účel. 

„Objekt prošel v roce 1993 rekonstrukcí, která zahrnovala obnovu obvodového pláště budovy, úpravu vnitřních dispozic i novou výměníkovou stanici, včetně výměny instalací a části parovodního potrubí. Dále bylo provedeno nové nástupní schodiště do objektu a opraveny schůdky podél zaobleného nároží. Jedná se o nemovitou kulturní památku, která se nachází na území ochranného pásma Městské památkové rezervace Brno,“ napsala pracovnice z tiskového střediska brněnského magistrátu Radka Loukotová

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Gastronomie, Dražba, Čedok, Architektura

V Brně chtějí, aby lidé chodili do bývalé budovy Čedoku na meníčko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.