Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hřbitovy v Brně vyzdobí trvalky. Město tak ušetří peníze i přírodu

Nové květiny vysadí Brno na svých hřbitovech. Protože každoroční údržba výzdoby hrobů stojí miliony korun a zatěžuje životní prostředí, rozhodlo se město vybraná místa doplnit trvalkami, jako jsou tulipány nebo pivoňky. Rostliny tak vylepší nejen vzhled pohřebišť, ale sníží i množství odpadu.

Na zkoušku nového projektu se chystá Správa hřbitovů města Brna. U hrobů na Ústředním hřbitově společně se zahradními architekty vysadí novou květinovou výzdobu, kterou ale nebude potřeba každý rok obměňovat. Svoje uplatnění tak u hrobek najdou třeba bledule, kopretiny, levandule nebo břečťan.

„Cílem této iniciativy je snížit ekologickou zátěž spojenou s produkcí květin a jejich transportem. Revitalizace hrobů má přispět ke snížení odpadu, zejména jednorázových květináčů. Naopak očekáváme více bioodpadu,“ vysvětlil náměstke brněnské primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Zbytky poté pracovníci vytřídí a využijí pro výrobu substrátu. Nově zvolený postup tedy není pouze krokem k estetičtější úpravě a návratu k tradicím, ale také prospěje přírodě. Roční náklady na likvidaci odpadu na městských pohřebištích navíc dosahují milionové částky, na kterých se dá tímto způsobem ušetřit.

„Abychom model demonstrovali na konkrétním příkladu, rozhodli jsme se, že s odborníky z Odboru památkové péče, Národního památkového ústavu a Odboru kultury navrhneme revitalizaci hrobů v čestném kruhu, s důrazem na zahradnický estetický pohled. Inspirací nám byla návštěva Lipska,“ doplnil.

Ohodnoť článek

Foto KDU-ČSL Brno

Štítky Brno, Správa hřbitovů, hřbitov, květiny, odpad, rostliny, výsadba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřbitovy v Brně vyzdobí trvalky. Město tak ušetří peníze i přírodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.