Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě odstartoval prodej vánočních stromků. Ceny jsou podobné jako loni

Vánoce se rychle blíží a s nimi i zařizování posledních nezbytností. Jednou z nich je koupě vánočního stromečku. Lidé je pořídí na několika místech v centru Brna, u obchodních středisek i v lesních správách a soukromých farmách po celém kraji. Vybrat si můžou mezi stromy řezanými i těmi v květináčích, které lze na jaře znovu vysadit. Ceny stromků zůstaly podobné jako v minulých letech, pohybují se od několika stovek po jednotky tisíc.

Městské lesy zahájily prodej stromků v týdnu. Kromě poboček lesní správy v Kuřimi a Brně mohou lidé stromy nakoupit také v hájenkách v okolí Brna. Je to již tradiční nákup zejména pro obyvatele obcí nebo těch, co projíždějí kolem. „Máme připraven zhruba stejný počet řezaných stromků jako v minulém roce, tedy něco přes tisíc kusů. Vyřezáváme je buď ze semenných plantáží nebo z lesních prořezávek. Jejich nákupem tedy nedochází k žádnému poškození lesních porostů,“ uvedla mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová.

Při prořezávce lesník z hustého porostu vyřezává vybrané stromky tak, aby ostatním uvolnil místo k růstu. Tím buduje stabilní pestrý les a zároveň získává kusy vhodné pro vánoční výzdobu. Lesy města Brna letos s ohledem na cenu obalového materiálu mírně zdražily. Nejlevnější borovice lesní vyjde na 340 korun, nejdražší, až třímetrová jedle na 1190 korun. 

Brněnská společnost nabízí stromy s certifikací, která zaručuje garanci původu z lesa, v němž lesníci hospodaří trvale udržitelně a za využití přírodě blízkých způsobů bez použití chemie. Certifikované vánoční stromy začne v polovině prosince prodávat také Školní lesní podnik Křtiny Mendelovy univerzity v Brně. Připraveno je asi tisíc pět set stromků, mezi nimi smrk či borovice. Jejich cena se pohybuje od 200 do 450 korun. V nabídce ale letos bude chybět jedle, která je u zákazníků nejoblíbenější. „Ještě nám nedorostly nové výsadby. Očekáváme, že se do prodeje vrátí v příštích dvou až třech letech,“ řekl za podnik Lumír Dobrovolný.

Doručení až ke dvěřím

Podnikatel Jiří Kyjovský nabízí kromě prodeje stromů po Brně a okolí také on-line objednávku a doručení domů. Největší zájem očekává v týdnu před Vánoci. „Lidé často nechávají nákup na poslední chvíli, desítky objednávek však evidujeme už nyní,“ uvedl. Řezané stromy prodává od 540 do 1090 korun podle dřeviny a výšky, meziročně u některých druhů zdražil. „Důvodem jsou zejména provozní náklady. Jedná se ale maximálně o desítky korun,“ doplnil Kyjovský.

Vánoční stromky mohou lidé pořídit také u obchodních středisek. Řetězec Mountfield v Brně nabízí jedli, nejlevnější stojí 399 korun, nejdražší 1499. Bauhaus prodává nejmenší jedli od 298 korun, nejdražší, čtyřmetrová, vyjde na 3990 korun.

Stromek v květináči

Kromě řezaných stromů mohou lidé pořídit i ty v květináčích. Lesy města Brna nabízejí kolem třinácti stovek jedlí bělokorých, které vypěstovaly v Babím lomě. Zájemci je zakoupí na prodejních místech lesní správy a v síti prodejen centra ekologické výchovy Rezekvítek. Ke každému z těchto stromků dostanou návod s doporučenou péčí, aby jedličky zimu přežily. „Nejdůležitější je, aby stromek neutrpěl teplotní šok. Je vhodné jej přemisťovat postupně, a to jak do pokoje, tak zpět ven, aby si na teplotu zvykal,“ vysvětlila Neshybová. Stromy v květináči lze na jaře opět vysadit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vánoční stromky Moravský Krumlov

Štítky Vánoční stromky, Prodej, Cena, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě odstartoval prodej vánočních stromků. Ceny jsou podobné jako loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.