Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně se postarají o ptáky i netopýry. Postaví jim sedmdesát domečků

Ornitologové rozmístí v jihomoravské metropoli sedmdesát nových budek pro ptáky. Vědci podpoří městské druhy volně žijících opeřenců, kteří tak budou moct zahnízdit a bezpečně přečkat zimu. Nová obydlí v zoo, na hřbitově či v parcích využijí také netopýři nebo hmyz.

Z brněnských parků mizí staré stromy, původní aleje lesníci často kvůli bezpečnosti kácejí. Ptáci ve městě tak ale nemají dostatek úkrytů, a to především sýkorky a šoupálci žijící v dutinách. Odborníci z Akademie věd (AV ČR), kteří se věnují také výzkumu ptactva, proto ve spolupráci se Zoo Brno v prosinci vyvěsí po jihomoravské metropoli sedmdesát budek. Obě instituce rozdáváním domečků také oslaví sedmdesáté výročí.

Nová ptačí obydlí budou především sýkorníky.  „Tento typ budky však rozhodně neslouží jen sýkorkám. Rozměry stěn a průměr vletového otvoru umožní zahnízdění velkého množství druhů, především pěvců. Mezi obvyklé obyvatele patří třeba rehek zahradní, vrabec polní či brhlík lesní. Na Moravě je k vidění i zajímavý druh šplhavce, krutihlav obecný,“ vysvětlil ornitolog Ondřej Kauzál.

Nejen pro ptáky

Podzim je pro instalaci schránek ideální, protože se ptákům do zcela nových domovů často hned nechce. Do jara dřevěné bedýnky zevšední a vyvětrají. Mezitím se do nich nastěhují jiná zvířata. „I když budky vyvěšujeme primárně pro ptáky, využívají je při zimování i další živočichové, například plši nebo různý hmyz,“ řekl ředitel Ústavu biologie obratlovců AV ČR Jan Zukal.

Na zimu do budek ale občas zavítají i netopýři. „Řada druhů netopýrů se naučila využívat ke svému životu městské prostředí. Jako úkryty využívají spáry mezi panely, větrací šachty či prostory pod oplechováním střechy. Pomáhají lidem v boji s hmyzími škůdci a komáry, takže jejich výskyt je žádoucí,” dodal.

V parku i na hřbitově

Jedním z míst, kde budou boxy sloužit, je brněnská zoo a lokalita na Mniší hoře, jež je známá výskytem chráněných druhů obývajících tamní lesy. Budky budou odborníci vyvěšovat také v městských částech Bystrc, Komín, Jundrov a Žabovřesky. Nejvhodnější jsou zejména lesoparky a břeh řeky Svratky.

Zvířata mají v oblibě také hřbitovy, které ve často fungují jako ostrov biodiverzity. Navíc nejsou útočištěm pouze vysokého počtu druhů opeřenců, ale i dalších živočichů, jako jsou ježci a veverky. „Ptactvo má například na Ústředním hřbitově relativně ideální podmínky, rozsáhlý porost, minimum provozu a dostupnost vody, proto několik budek vyroste i tam,“ doplnila ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ústav biologie obratlovců AV ČR

Štítky Brno, pták, ptáci, ornitologové, budky, hřbitov, netopýr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se postarají o ptáky i netopýry. Postaví jim sedmdesát domečků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.