Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odborníci z Brna chtějí, aby Češi více jedli kapry. Pomoci mají nové certifikáty

Češi nakupují v supermarketech ryby z celého světa. Zdejším kaprům, štikám nebo candátům se ale na pultech obchodů příliš nedaří. Změnit to chtěj experti z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU), kteří chovatelům stanovili podmínky pro získání certifikátu, jenž pomůže ke zvýšení spotřeby českých sladkovodních ryb.

Rybářské podniky v Česku, které splní předepsané podmínky, mohou využívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb. Odborníci z MENDELU nařídili způsob chovu a přikrmování, k získání osvědčení je ale důležitá také šetrná přeprava zvířat nebo péče o rybníky a jejich okolí. Jestli ryba certifikát má, zjistí zákazníci na obalu konkrétního chlazeného výrobku v supermarketu.

Ochrannou známku firmám uděluje Rybářské sdružení České republiky. „Existují různé mezinárodní a ekologické certifikace, které tuzemské vodní plochy často splňují. Jejich udělení je ale drahé. Proto jsme vytvořili nezávislý systém dostupný jak pro rybáře, tak pro zákazníky. Udělení certifikátu stojí několik tisíc korun podle velikosti podniku a pronájem známky je zpoplatněný symbolicky,“ řekl ředitel sdružení Michal Kratochvíl.

Podle rektora MENDELU Jana Mareše je hlavním cílem zvýšení povědomí o chovu například amurů nebo kaprů. „Chceme zdůraznit lokálnost i kvalitu těchto surovina zvýšit spotřebu sladkovodních druhů v republice. Vedlejším efektem by mohla být i obnova rybničních sítí,“ popsal Mareš, který se oboru odborně věnuje. Zatím certifikát získaly pouze podniky v Třeboni a Chlumci nad Cidlinou, protože se registrace spustila teprve před dvěma měsíci. Mareš předpokládá, že se další společnosti přidají v příštím roce.

Jedním z iniciátorů nové certifikace je také obchodní řetězec Albert. Podle ředitele pro udržitelnost Jiřího Marečka má ochranná známka zvednout zájem o české ryby a zákazníkům garantovat jejich kvalitu. „Nejprodávanější je u nás losos. Má mezinárodní ochrannou známku, díky které je dnes pravidelně na jídelníčku řady lidí. Pokud se to povede i s českými kapry nebo pstruhy, bude to mít výhody pro chovatele, zákazníky i přírodu,“ vysvětlil Mareček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, ryby, rybářství, rybníky, certifikát, MENDELU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Folta

Fakt by mě zajímalo, jak to zafunguje. Dnešní kapři - ač čeští - jsou humus. Vezměte si chovný rybník, v něm kapři, kteří prostě v rybníku nemají co žrát. Jsou závislí na levném krmivu. Vůbec si nepřejte znát, čím je krmí. Kapři samozřejmě rostou, skončí na našem stole. Rybářská lobby nás přesvědčuje o hrozném mase uměle odchovaných lososů - maso našich kaprů je na tom ale úplně stejně, ovšem kvalitativně o řád horší.

Středa, 29. listopadu 2023, 16:27Odpovědět

Odborníci z Brna chtějí, aby Češi více jedli kapry. Pomoci mají nové certifikáty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.