Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bezdomovci v Brně nezmrznou. Mrazivé noci přečkají v krizových centrech

Lidé bez domova v zimních nocích nemusí bloudit po ulicích jihomoravské metropole. Před mrazy se ukryjí ve třech krizových centrech, jejichž dveře se tradičně otevřou se začátkem prosince. Zadarmo tak nejtěžší hodiny přečkají v teple, bezpečí a s horkým nápojem.

Jako každý rok i letos brněnská charita pomůže místním bezdomovcům přečkat nepřízeň počasí. Hned tři krizová centra přivítají zájemce, kteří nemůžou nebo nechtějí využít sociální služby, jako jsou například noclehárny.

Lůžka jsou pro lidi bez domova přichystaná v Bratislavské, Masné a Mlýnské ulici. První návštěvníci na ně ulehnou 1. prosince. Od té doby bude služba přístupná každý den od 21 do 7 hodin, a to i o víkendech a svátcích až do konce února. Na adrese v Bratislavské se nachází i další služby pro lidi bez domova, jako je denní centrum, noclehárna či azylový dům.

„Lidé chodí různě. V zimě jich je samozřejmě víc než v létě, ale ani tak to není žádný stálý počet. Někdy máme volná čtyři místa, někdy dvě a někdy žádné,“ uvedl vedoucí služeb pro lidi bez domova Petr Šimon. Větší zájem je celoročně o postel v azylovém domě.

Pomocníci v ulicích

Ruku v ruce s mrazivými měsíci jde také Terénní služba svatého Františka, která funguje v ulicích města. Pracovníci pročesávají Brno a potřebné sami hledají. Aby snížili riziko ohrožení na jejich životě a zdraví, přesvědčují je k bezpečnému přenocování.

Dobrý skutek může udělat i veřejnost. „Nikdo nemusí čekat na konec roku, lze pomáhat kdykoli. Oceňováno je zejména spodní prádlo, ponožky, spacáky, sportovní oblečení, tepláky, trička, bundy, boty,“ vyzval. V ulici Masná zajišťuje provoz Městské středisko krizové sociální pomoci a v ulici Mlýnská Centrum sociálních služeb Josefa Korbela.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Diecézní charita Brno

Štítky Brno, bezdomovci, charita, zima, počasí, mráz, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na streamu dobře hodnotí sociolog Standa Biler. Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Na ČT 1 Reportéři ČT: Boj o vodu a rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská překupnická pašeracká mafie přestane válčit a zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením a válkami, výrobou vražedného šrotu bude ekologie, peníze na život. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám nevynechat žádnou příležitost, mafie válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců, lhářů, podvodníků, žvanilů, převlečených soudruhů soukmenovců kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984...

Středa, 29. listopadu 2023, 11:30Odpovědět

Marie Glanczová

diecésní charita je snad jediná co myslí na lidi a ne na sebe a peníze...

Středa, 29. listopadu 2023, 09:58Odpovědět

Bezdomovci v Brně nezmrznou. Mrazivé noci přečkají v krizových centrech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.