Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně pomáhají bezdomovcům už patnáct let. Opraví pro ně centrum v Bratislavské ulici

Patnáct let uplynulo od doby, kdy budova v Bratislavské ulici v jihomoravské metropoli poprvé přivítala lidi bez domova. Nízkoprahové denní centrum tehdy podalo pomocnou ruku pětadvaceti potřebným. Ti poté s pracovníky prostory opravili a v současné době služba pomůže více než tisícovce klientů za rok. Brněnská charita nyní plánuje opravu celého komplexu, který za minulé roky v lokalitě vybudovala.

Poprvé své dveře Nízkoprahové denní centrum poblíž Cejlu otevřelo v listopadu 2008. Útočiště ve stavbě tenkrát našlo pětadvacet bezdomovců, kterým poskytla pomoc čtveřice zaměstnanců. S těmi se mohli poradit o svojí životní situaci, vyšetřil je lékař a dostali jídlo nebo sprchu.

Následovaly opravy tamních prostor, na kterých se vedle pracovníků neziskovky podíleli právě i sami potřební lidé. „V průběhu uplynulých let došlo k významnému rozšíření služeb. Vzniklo Centrum služeb pro lidi bez domova, které nabízí na sebe navazující služby. To umožňuje efektivnější práci s klienty na jejich návratu k běžnému životu,“ uvedla mluvčí Diecézní charity Brno Zuzana Horáková.

Komplex zahrnuje azylový dům, noclehárnu a terénní službu, v zimních měsících otevírá i krizové centrum. Lidé bez domova také často využívají Charitní záchrannou síť či výdejnu potravinové pomoci.  „Aktuálně usilujeme o rozšíření služeb o sociální či podporované bydlení, které by mělo usnadnit přechod z ulice do běžného bydlení,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Do centra se nastěhují dělníci 

Organizace plánuje budovy brzy zrekonstruovat. Opravy za zhruba 120 milionů korun začnou v první polovině roku 2025. Práce skončí v roce 2026 tak, aby byla služba klientům dostupná v zimních měsících, které jsou pro ně nejdrsnější.

Dělníci stavbu zateplí, vymění okna a opraví střechu, na kterou dají fotovoltaické panely. Upraví ale i vnitřní prostory. „Plánované změny nám umožní vytvořit důstojné zázemí pro práci s lidmi při řešení jejich obtížných situací. Naší snahou je hlavně předcházet jejich sociálnímu vyloučení,” doplnil Haičman.

V plánu mají také rozšíření denního centra a přesun noclehárny do prvního patra, kde bude azylový dům pro muže. Stejná služba pro ženy se objeví v druhém podlaží vedle kanceláře zaměstnanců. Celý objekt bude bezbariérový, což pomůže bezdomovcům, u kterých se v důsledku života na ulici zhoršuje zdravotní stav. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Diecézní charita Brno

Štítky Brno, charita, Bratislavská, centrum, pomoc, bezdomovci, nouze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Dávají práci na úklidu města ? Třídění odpadů ? Nabízí je zaměstnavatelům kteří hledají pracovníky ? O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech diskusí, třeba o demonstraci v Praze.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 15:25Odpovědět

Diskutér T.

SOUHLAS s Baronem.

Pátek, 24. listopadu 2023, 14:11Odpovědět

Baron Kocharovski

"V Brně pomáhají bezdomovcům už patnáct let..."
a z praxe denně vidíme, že pomoc za celých 15 let jen "vyletěla komínem" a bezdomovců přibývá... TAKOVÁ POMOC JE NESMYSLNÁ, nic neřeší a je jen kontraproduktivní: bezdomovci se sami nesnaží a jen natahují ruce pro nekonečnou pomoc! :-(((

Pátek, 24. listopadu 2023, 12:55Odpovědět

V Brně pomáhají bezdomovcům už patnáct let. Opraví pro ně centrum v Bratislavské ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.