Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cukrárny v Brně zdražily vánoční cukroví. Lidé si ho ale dopřávají stejně

Mezi Brňany je letos zájem o vánoční cukroví na zakázku srovnatelný s loňským rokem. Neklesá ani navzdory zdražení, které u některých prodejců meziročně dosáhlo i 250 korun za kilogram. Důvodem jsou vyšší náklady na provoz, ceny surovin i rostoucí mzdy zaměstnanců, plyne z odpovědí oslovených prodejců. Lidé si objednávají v průměru jeden až dva kilogramy.

„Většinou si řeknou, že budou péct cukroví doma, ale pak nestíhají a před Vánoci si u nás cukroví objednávají," uvedl vedoucí provozu cukrárny Pusinka Martin Boháč. Kilový mix osmi druhů cukroví nabízí za 890 korun, o 100 korun dráž než minulý rok. V akci, kdy nakupuje 55 procent lidí, jej seženou za 790 korun. „Zdražovali jsme hlavně v důsledku zvýšení mezd našich deseti zaměstnanců," doplnil Boháč.

Také cukrárna Kejky letos zdražila o 100 korun na kilogram. Nabízí ho za 1100 korun. „Museli jsme zdražit kvůli zvyšujícím se cenám surovin. Zákazníci ale zvýšenou cenu nevnímají, nestěžují si a kupují stejně jako loni," sdělila majitelka podniku Renata Zaoralová. Každý rok cukráři upečou kolem 200 kilogramů vánočního cukroví, mezi které patří třeba linecké s mákem a citronovým krémem. „Letos jsme se taky přesunuli na e-shop, což je pro nás i pro zákazníky jednodušší než objednávat přes mail," dodala Zaoralová.

Čtvrtým rokem peče cukroví na zakázku cukrárna A na chuť s netradiční nabídkou. Kromě klasických druhů cukroví nabízí například citronové kolečko s pistáciemi a bílou čokoládou nebo ořech s jablečným karamelovým krémem. „Už máme svoji klientelu, která od nás vánoční cukroví odebírá každým rokem. Průměrně berou lidé dva kilogramy," řekla majitelka cukrárny Monika Mastná. Letos cukroví nezdražovali. Mix 12 druhů cukroví v minimální objednávce jeden a půl kilogramu stojí 1800 korun.

Cukrárna Sladko Brno letos zdražila o 250 korun za kilogram. „Zvýšily se nám náklady na provoz a zvedáme kvalitu cukroví lepšími, ale také dražšími surovinami," uvedla majitelka Maria Rogožniková. Nabízí mix šesti druhů cukroví, přičemž jeden kilogram stojí 1750 korun. „Každý rok složení krabiček obměňujeme. Upravujeme recepty, aby tam bylo méně cukru a hezky to vypadalo," poznamenala.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Vánoce, cukroví, prodej, zdražení, peníze, zákazníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Tož nevím, pečení cukroví doma patří ke kouzlu Vánoc, lidi se ochuzují o tradice.

Neděle, 26. listopadu 2023, 06:43Odpovědět

Cukrárny v Brně zdražily vánoční cukroví. Lidé si ho ale dopřávají stejně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.