Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pálivé chipsy z tuzemska narazily. Po Francii a Itálii má s nimi problém česká inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pozastavila prodej extrémně pálivých chipsů Hot Chip Challenge české společnosti Hot-Chip. Uvedl to server Seznam Zprávy, kterému to řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Inspekce prodej zakázala na základě upozornění z evropského systému a zahájila kontrolu. Firma svůj produkt propaguje na sociálních sítích, kde se lidé vyzývají k tomu, zda dokážou extrémně pálivé chipsy sníst. Jednatel společnosti Hot-Chip Viktor Šodek řekl, že zatím rozhodnutí SZPI nebude komentovat.

„Čekáme na oficiální vyjádření inspekce. Zatím je to pozastavené a je to pozastavené z důvodu vysokého obsahu kapsaicinu," řekl Šodek. Už dříve firma uvedla, že všechny její produkty splňují požadavky legislativy. „Oni teď tu legislativu upravují. Čekáme, co bude ve zdůvodnění, ať na to můžeme zareagovat," řekl jednatel. Firma má sídlo nedaleko Ostravy v Paskově na Frýdecko-Místecku.

Firma svůj produkt prodává po jediném kusu v krabičce ve tvaru rakve. Na sociálních sítích ho propaguje v češtině i angličtině. „Ochutnej Hot Chip Challenge i ty a zažij pocit pekelného žáru, který ti spálí jazyk na uhel," uvádí v jednom ze svých příspěvků na Facebooku.

Italská média o víkendu uvedla, že tamní antimonopolní úřad zahájil kvůli prodeji chipsů Hot Chip Challenge řízení. Je namířeno proti společnosti Dave's, která tyto chipsy v Itálii distribuuje, a mohlo by vést k pozastavení jejich prodeje na italském trhu. Podle italského úřadu firma při distribuci a marketingu využívá prvek výzvy ke zvýšení atraktivity a prodeje produktu, což vede zejména mladé spotřebitele k nerespektování běžných pravidel opatrnosti, uvedl list Corriere della Sera.

Na jaře chipsy Hot Chip Challenge kvůli obavám ohledně jejich bezpečnosti stáhl z prodeje jeden ze supermarketů ve Francii. Vedení společnosti Hot-Chip tehdy sdělilo, že produkt nebyl stažen z prodeje na základě nesplnění legislativy, ale pouze po rozhodnutí manažera pobočky.

„Jako potravinářská firma jsme samozřejmě byli několikrát kontrolováni SZPI i ministerstvem zemědělství, které prokázalo, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy. Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách," uvedla tehdy firma ve svém písemném prohlášení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hot Chip

Štítky Česko, prodej, chipsy, SZPI, Itálie, Ostravsko, výroba, inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

prosím vás, nic nevydržíte! je to skvělý vánoční dárek! :-DDD

Pátek, 24. listopadu 2023, 12:57Odpovědět

Pálivé chipsy z tuzemska narazily. Po Francii a Itálii má s nimi problém česká inspekce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.