Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno se dočkalo. Na náměstí Svobody lidé obdivují vánoční jedli

Na brněnském náměstí Svobody je po roce znovu vánoční strom. Jako obvykle pochází z bílovického polesí, kde lesníci pořezali osmnáct metrů vysokou jedli. Slavnostní premiérů zažije stromeček v pátek, kdy se chystá slavnostní rozsvícení.

Lesníci letos vsadili na jedli, která nahradila smrk, jenž stál na centrální ploše největšího moravského města loni. Odborníci našli dřevinu tradičně u Blanska, jehož okolí spadá pod Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Na cestu do Brna se stromeček vypravil 16. listopadu znovu od Myslivny lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou. 

„Lidé neustále striktně trvají na tom, aby vánoční strom byl dokonale rovný, nechyběla mu žádná větev, zkrátka aby byl bez jediné chybičky. Možná je na čase zaměřit se víc na krásu přirozenosti a příběh stromu, uvědomit si, čím vším prošel, čemu odolal, když rostl desítky let v lese, v přirozeném prostředí. To se nedá říct o stromcích vypěstovaných například na plantážích v Dánsku, které pak mimo jiné míří na vánoční trh i do České republiky,“ vysvětlil už dříve Lumír Dobrovolný z ŠLP Křtiny

Advent startuje letos sice až první prosincovou neděli. V Brně ale na začátek liturgického roku nečekají a slaví už o týden dříve. První stánkaři, kterých bude přes dvě stě, otevřou prodejny na čtyřech náměstích. Oficiální start je v pátek 24. listopadu, kdy vypukne na náměstí Svobody slavnostní rozsvícení vánočního stromu z bílovického polesí.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Náměstí Svobody, Vánoce, Trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Dokulil

To je zas pometlo jako každý rok

Úterý, 21. listopadu 2023, 12:57Odpovědět

Jaroslav Šálovský

Koště jako každej rok symbolem "adventu" plnýho stánků se žrádlem a chlastem, stáda bezohledných hovad a pro dokreslení atmošky vožralých ukrošů.

Neděle, 19. listopadu 2023, 12:36Odpovědět

Brno se dočkalo. Na náměstí Svobody lidé obdivují vánoční jedli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.