Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Staňte se pilotem v leteckých simulátorech Buď Pilot 

PR článek

Dokážete si představit, že sedíte v kokpitu dopravního letadla nebo vojenské stíhačky a máte řízení kompletně ve svých rukou? Přesně tenhle pocit můžete zažít v jedinečném leteckém centru Buď Pilot, kde si může každý vyzkoušet, jaké to je být pilotem.

S nápadem vybudovat simulátorové centrum přišli dva nadšenci do létání - pilot Boeingu Dominik Vahala a letecký vývojář Vojtěch Kuchař. “Řízení letadla je úžasný zážitek, který ale doopravdy zažije jen hrstka lidí, kteří splní náročný výcvik. Proto nás napadlo postavit letecký simulátor, kde by si pilotování letadla mohl vyzkoušet každý,” vysvětluje Kuchař. Spojení dvou profesionálů pak položilo základ centru Buď Pilot, které nyní nabízí let na 6 různých strojích.

Pilotem dopravního letadla

Opravdovým unikátem, jehož konkurenci by člověk po celém světě sotva spočítal na prstech jedné ruky, je simulátor Boeingu 737 MAX. Ten byl dlouho očekávanou novinkou a vlajkovou lodí slavné americké letecké společnosti. Po dvou tragických nehodách byl však stažen ze vzdušného prostoru po celém světě. Legálně se na něm létat smělo jen v Brně. A to bez sebemenší šance, že by člověk přišel k jakékoliv újmě. „Náš kokpit Boeingu je naprosto věrnou kopií reálného kokpitu dopravního letadla 737MAX,” doplňuje Kuchař.

Platí to i pro desítky „čudlíků", „displejů a „udělátek", jejichž význam mladý nadšenec před prvním startem trpělivě vysvětlí. Po stručném zaškolení čeká návštěvníka první vzlet. Vybrat si přitom může z tisíců letišť celého světa - včetně Brna. Z kokpitu má člověk výhled na projekční plátno, které nabízí výhled do 220 stupňů a nezřídka kdy se stává, že se při prudkém manévru zamotá hlava. „Někdy to působí až děsivě realisticky,” usmívá se Kuchař. 

Cítit každý pohyb

Ještě věrnější zážitek z letu pak nabízí plně pohyblivý simulátor, kde ucítíte každou zatáčku i stoupání nebo klesání. Elektrická plošina se 6 nohami nabízí zdvih 60 cm a náklony 30°, pro přenos vibrací se pak používají speciální reproduktory, které simulují například vysunutí podvozku nebo klapek. O neomezený výhled z kokpitu se postarají brýle pro virtuální realitu a pro ovládání slouží univerzální knipl, pedály a plynová páka pro letouny a takzvaný kolektiv pro vrtulníky. Před letem je pak možné vybrat si vrtulník, stíhačku nebo vrtulové letadlo a to jak ve vojenské verzi včetně použití zbraní a propracovaných misí, tak i v civilní verzi pro let kdekoliv na světě.  „Tento simulátor posouvá vnímání letu ve virtuálním kokpitu na úplně novou úroveň,” dodává Kuchař. 

Druhá světová ve Spitfiru i německé stíhačce 

Milovníkům historie jsou pak k dispozici letouny Spitfire a Messerschmitt Bf109, které každého okamžitě přenesou do období Bitvy o Británii. „Je možné hrát různorodé mise s leteckými souboji, přepadení bombardérů nebo útok na leteckou základnu. Unikátní je taky propojení s druhým kokpitem ve stejné místnosti, díky kterému si lidé můžou porovnat své bojové umění s kamarády nebo kolegy,“ popisuje Kuchař.

Zažijte Top Gun v Brně

Nejadrenalinovější zážitek nakonec nabízí moderní stíhačky F-16 a F/A-18. Znatelně citlivější ovládání, ohromná rychlost a hlavně zbraně - naváděné rakety na vzdušné i pozemní cíle. Velmi žádaná je i ukázka letecké akrobacie, kdy člověk zažije třeba let hlavou dolů. Stíhačka F/A-18 navíc umí i start a přistání na letadlové lodi, což je často bráno jako vrchol vojenského letectví. „Máme několik herních módů. Buď si můžete s kolegou či kolegyní rozdat ostrý vzdušný souboj mezi sebou, nebo naopak spojit síly a likvidovat cíle jak ve vzduchu, tak na souši,“ doplňuje Kuchař. 

Nejlepším dárkem je zážitek 

Pokud ještě přemýšlíte, co darovat svým blízkým k Vánocům, zážitkem nikdy nešlápnete vedle. V centru Buď Pilot přitom může jít nejen o cennou zkušenost a netradiční zážitek, ale i splněný sen. Navíc díky volným poukazům, které umožňují létání podle výběru, dává Buď Pilot záruku spokojenosti jak milovníkům akce, tak klidnějším povahám. Více na stránkách buď pilot.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Buďpilot, Simulátor, Letání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staňte se pilotem v leteckých simulátorech Buď Pilot   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.