Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pište na sociální sítě, radí vědkyně z Brna lidem bojujícím s dezinformacemi

V boji proti dezinformacím je důležitá role aktivních uživatelů sociálních sítí, kteří se je snaží opravovat a vyvracet. Výzkumníci dělali rozhovory ve třech vlnách na jaře v letech 2021, 2022 a 2023. Dezinformace se týkaly pandemie covid-19, ale i konfliktu na Ukrajině. Lidé, kteří dezinformace vyvraceli, byli aktivní uživatelé sociálních sítí, nejčastěji měli dokončené středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání.

K opravování dezinformací lidi podle vědkyně z Masarykovy univerzity Karolíny Bielikové vede snaha dělat to, co je správné, silná emoce spojená s tématem a důvěra ve vlastní schopnost rozpoznat pravdivé a nepravdivé informace. Podotkla, že podobné motivace mají ale i lidé, kteří naopak dezinformace šíří. Obě skupiny mají podle vědkyně často stejnou důvěru ve vlastní kritické schopnosti.

Pokud se dezinformace týkají dlouhodobých krizí, prožívají uživatelé frustrace z on-line prostředí. Problémem podle výzkumníků je, že snaha lidí na internetu nemá viditelný výsledek změny. Vliv na ty, co jen čtou a nepřispívají na sociální sítě, není dostatečně motivující.

Jak se aktivní uživatelé rozhodnou reagovat na dezinformace záleží podle výzkumu na tom, jak vnímají šiřitele dezinformací. Pokud považují šiřitele za homogenní skupinu, mají větší tendenci být v další komunikaci demotivovaní.

K neaktivitě uživatelů vyvracejících dezinformace přispívá podle vědců i vnímání fungování algoritmů sociálních sítí. Lidé se domnívají, že když na dezinformační příspěvky nebudou reagovat, nebudou tak rozšiřovat jejich dosah. V některých případech se místo opravování klamných informací rozhodnou příspěvky blokovat či nahlásit.

Důležité je i to, zda je celá informace nepravdivá, nebo se jedná o částečnou dezinformaci, vyplývá z výzkumu. Lidé, kteří informace opravují, mají větší motivaci to dělat u částečně nepravdivé informace. Naopak na úplné dezinformace reagovat při výzkumu nechtěli, protože v interakci neviděli smysl. Podle vědkyně mají dezinformace negativní důsledky na důvěru ve veřejné instituce, média i odborníky.

Nedůvěru vůči systému mají podle další vědkyně Radky Dudové ze SYRI i lidé, kteří pracují v nestandardních formách zaměstnání. Jedná se například o matky s malými dětmi nebo matky samoživitelky. Jejich práce splňují kritéria krátkodobosti, nízkých mezd, absence kontroly nad pracovními podmínkami a chybějící sociální ochrany.

K tomu, že se lidé ocitají v nejistých a krátkodobých formách práce, vedou podle ní závazky péče, například o děti. Morální strategie, které lidi v těchto situacích využívají, vedou k dalšímu upevnění prekérní pozice na pracovním trhu. „Akceptují svoji pozici, nekladou požadavky, přijímají práci na černo a hledají si nějaké zdůvodnění," doplnila. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky výzkum, dezinformace, sociální sítě, vědci, odborníci, internet, média

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A co budou "vědkyně" dělat s dezinformacemi, které dnes a denně vypouští AntiČeská LŽITelevize, Úřad Vlády, SPOLUpachatelé atd...? :-D

Pátek, 10. listopadu 2023, 09:07Odpovědět

Marek Schoř

Milá paní vědkyně. Stále píšu pravdivé informace a názory na migrační politiku EU na ty sociální sítě a pořád mi to ti dezinformátoři mažou. Co mám dělat?

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 21:07Odpovědět

Pište na sociální sítě, radí vědkyně z Brna lidem bojujícím s dezinformacemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.