Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně si ještě promluví o dalším kotli pro spalovnu. O projektu bude jasno do konce roku

Brněnští zastupitelé by do konce roku měli rozhodnout, jakým směrem se bude nakládat s odpadem v městské firmě SAKO, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS), která se kvůli tomu sešla s hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL). Brno i v budoucnu bude spalovat odpad z regionu, dodala Vaňková. Zastupitelé v polovině října rozhodli o zastavení projektu na stavbu třetího kotle ve spalovně, který se připravoval od roku 2016. Stavba měla stát 4,6 miliardy korun.

Zástupce Brna rozhádal miliardový kotel pro spalovnu. Bojí se zdražení tepla i tun odpadků

Vlnu vášní a emocí vzbuzuje v Brně plánovaná stavba třetího kotle ve spalovně městské společnosti SAKO. Zastupitelé na mimořádném zastupitelstvu odhlasovali, že miliardovou zakázku pozastaví. Zda se jednalo o správný krok, nebo promarněnou...

Mluvčí kraje Alena Knotková již dříve uvedla, že pokud nebudou v provozu v brněnské spalovně tři kotle, na území kraje nebude možné dosáhnout ukončení skládkování, které je v plánu na rok 2030. Respektive bez třetího kotle se bude muset zpracovat jiným způsobem až 138.000 tun komunálního odpadu ročně.

„Na jednání se zástupci kraje jsme žádné závěry neučinili, ale deklarovali jsme za Brno, že máme i v budoucnu zájem spalovat odpad z Jihomoravského kraje. Domluvili jsme se, že se budeme vzájemně informovat o dalších krocích," uvedla Vaňková. Podle Grolicha bylo jednání spíše zopakováním argumentů a vysvětlení, že usnesení Brna neznamená úplné zastavení třetího kotle, ale hledání úprav navrženého řešení, aby Brnu lépe vyhovovalo. „Variant je ale velké množství," dodal hejtman.

Městská firma SAKO musí na základě usnesení zastupitelstva prověřit možnosti nakládání s odpady. Mluvčí společnosti Michal Kačírek řekl, že do konce roku jsou schopni předložit dílčí analýzu. Komplexnější materiál by měl být hotový v půlce příštího roku.

Na výsledné rozhodnutí čeká třeba hodonínská odpadová firma Tespra. Do brněnské spalovny vozí přes překladiště v Mutěnicích ročně stovky tun směsného odpadu, pokud se kapacita spalovny nezvýší, v souvislosti se zákazem skládkování by to její podnikání výrazně ovlivnilo. „Přitom už dnes vozíme část odpadu do Ostravy. Mně by se líbilo, kdyby každé větší okresní město mělo své zařízení na energetické využití odpadu," poznamenal jednatel společnosti Ivoš Zbořil.

Vedení města zatím nevydalo tzv. koncernový pokyn, aby SAKO zakázku zastavilo. Komplikuje to práci i vybranému dodavateli, firmě Metrostav. „Na realizaci projektu musíme mít vázané nejen vlastní kapacity, ale také kapacity našich partnerů. Součástí našeho týmu jsou špičkoví evropští dodavatelé jednotlivých komponent spalovny, kteří jsou smluvně vázáni pro budoucí spolupráci. Výběrové řízení nebylo ukončeno a naše nabídka je platná," řekl mluvčí společnosti Radim Mana. Dodal, že od oznámení o výběru dodavatele započaly intenzivní přípravy, které znamenají náklady pro Metrostav i její partnery.

Brněnská spalovna nyní provozuje dvě linky K2 a K3, které spalují odpad a vyrábějí z něj teplo a elektřinu. Roční kapacita kotlů s životností do roku 2035 je 240 tisíc tun. Třetí kotel by ji zvýšil na 352 tisíc tun.


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SAKO

Štítky Sako, Brno, Spalovna, Kotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si ještě promluví o dalším kotli pro spalovnu. O projektu bude jasno do konce roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.