Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cenu Michala Velíška získal automechanik z Brna. Z hořící budovy zachránil dva lidi

Letošní Cenu Michala Velíška převzal sedmatřicetiletý automechanik David Studnica z Brna. S nasazením vlastního života zachránil z hořící budovy dva lidi. O vítězi rozhodlo hlasování veřejnosti, ocenění ale získali i dva zbývající finalisté. Další Brňan Daniel Ziman, který zadržel sexuálního násilníka, a zpěvák Michal Hrůza, jenž přemohl mladíka bezdůvodně napadajícího ženy a děti v Praze. Ocenění získávají lidé, kteří pomohli zachránit život druhého člověka, ačkoliv nejsou profesí záchranáři, hasiči, vojáci ani lékaři.

David Studnica ucítil letos v červnu při práci v dílně kouř a všiml si, že hoří sousední opuštěný objekt, v němž často přebývali bezdomovci. „V tu chvíli jsem si neuvědomoval, že se něco může stát třeba i mně. Nepřemýšlel jsem nad tím, adrenalin vám dodá sílu,“ uvedl po ceremoniálu v rezidenci primátora hlavního města Prahy. „U nás na dědině byl spolek - myslivci a hasiči, já jsem tam asi čtyři sezony chodil a nacvičovali jsme požární útoky a podobné věci. Takže základy asi vznikly tam,“ odpověděl na dotaz, kdo ho učil jednat v podobných situacích.

Muž z Rosic na Brněnsku, který s manželkou vychovává tři děti, rychle popadl žebřík a vyšplhal přes hustý dým k zamřížovanému oknu. „Asi v pěti metrech se tam nachází stříška a my máme žebřík jen čtyři a půl metru, takže navrch jsem se musel se svým velkým bříškem překulit,“ popsal Studnica s úsměvem.

Po chvíli se mu podařilo železnou mříž z okna vykopnout a dostat na vzduch muže, který stál uvnitř na parapetu. Mladou ženu, která zkolabovala, Studnica z místnosti vyprostit nedokázal, zůstal ale s ní a držel ji za ruku až do příjezdu hasičů. „Bylo to hrozné, nemohl jsem už ani dýchat, ale věděl jsem, že to nesmím vzdát,“ vzpomínal. Záchranáři nakonec z místa požáru odvezli šest lidí - vážně popálenou ženu a jejího společníka, jednoho z hasičů, dva policisty i samotného zachránce, který se nadýchal kouře.

Studnica doplnil, že cena ho bude motivovat v tom, aby lidem pomáhal i nadále.

Ocenění hrdinové

Další z finalistů, dvaatřicetiletý Daniel Ziman, zadržel v Brně recidivistu, který se v srpnu pokusil znásilnit mladou ženu ve vchodu domu. Na situaci zareagovali hned dva projíždějící řidiči. První, který si přál zůstat v anonymitě, agresora zahnal křikem. Ziman nechal stát svůj vůz v koloně a rozběhl se za útočníkem, kterého chytil a zadržel. Recidivista v té době podstupoval sexuologickou léčbu.

Dvaapadesátiletý zpěvák Michal Hrůza v dubnu přemohl mladíka, který předtím v Praze na ulici bezdůvodně napadl jeho ženu. Muže zalehl a držel až do příjezdu policistů. Ukázalo se, že útočník dříve bez jakékoliv příčiny napadl v okolí dvě děti a další čtyři ženy, které udeřil pěstí do tváře. V batohu měl čtyři nože.

Organizátoři ankety, kterými jsou Nadace ADRA a televize Nova, představili také počiny nominovaných dětských hrdinů. Třeba drobného jedenáctiletého Davida z Třeboňska, který o prázdninách bez zaváhání pomohl muži tonoucímu v rybníce. Devítiletá Eliška z Blanenska zase zavoláním na tísňovou linku a dodržováním pokynů dispečerky zachránila život mamince, kterou doma postihla mozková mrtvice. Její čtrnáctiletá jmenovkyně z Chrudimska přispěchala na pomoc seniorovi, jenž zkolaboval na ulici při vlně veder. Na rozdíl od přihlížejících dospělých si počínala racionálně a zahájila srdeční masáž, kterou ji naučil strýc hasič.

Cena Michala Velíška

Anketa nese jméno střihače televize Nova Michala Velíška. Toho v roce 2005 zastřelil v parku v centru Prahy recidivista poté, co se Velíšek zastal obtěžované studentky. Cílem morálního ocenění je boj proti lidské lhostejnosti a vyzdvižení počínání těch, kteří se v kritické situaci zachovali příkladně.

Hrdiny ze svého okolí může veřejnost nominovat celoročně. Nominační výbor pak z obdržených návrhů vybírá finalisty, o nichž následně lidé hlasují na internetu. Ve výboru zasedá vedle zástupců policie, hasičů či záchranářů i Velíškova manželka a dívka, které svým zásahem zachránil život.

Za osmnáct let trvání projektu přihlásila veřejnost do ankety více než tisíc různých činů náhodných zachránců. Třetina se týkala poskytnutí první pomoci. Nejmladšímu nominovanému bylo tři a půl roku roku, nejstaršímu osmaosmdesát let. Čtyři finalisté ceny dostali státní vyznamenání za hrdinství od prezidenta republiky. Další finalisté získali ocenění v anketě Zlatý záchranářský kříž.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ADRA

Štítky Cena Michala Velíška, Ocenění, Hrdinové, David Studnica, Daniel Ziman, Michal Hrůza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Michala Velíška získal automechanik z Brna. Z hořící budovy zachránil dva lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.