Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ombudsman vyzývá Ukrajince, aby s ním řešili své problémy. Připravil jim info letáčky

Veřejný ochránce práv vyzývá příchozí Ukrajince, aby se na něj neváhali obracet se svými problémy. Nabízí jim pomoc s jejich řešením. Lidé z Ukrajiny českého ombudsmana kvůli svým problémům příliš často nevyhledávají, mnohdy totiž ani netuší, s čím vším jim může pomoct. To má změnit nový informační leták, ve kterém jsou pravomoci veřejného ochránce práv přiblíženy.

Ombudsman je tady pro všechny a chce, aby i příchozí z Ukrajiny věděli, že můžou požádat o pomoc ve stejných oblastech jako čeští občané. „Proto jsme nyní vytvořili informační leták, kde je v ukrajinštině a ruštině stručně popsané, s čím vším může ombudsman Ukrajincům pomoct. Budeme rádi, když se na nás budou Ukrajinci obracet,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Minulý týden ombudsman uvedl, že loni přijal asi sto dvacet podnětů spojených s dopady války na Ukrajině, letos je jich zatím méně, řádově desítky. Značná část podnětů se podle něj týká například problémů s dočasnou ochranou, například rušení dočasné ochrany či nemožnosti změny země dočasné ochrany. Časté jsou také podněty ohledně dávek humanitární pomoci, týkají se průtahů při výplatě nebo třeba nedostatečného poučení o podmínkách nároku na dávku. Ukrajinci se na ombudsmana obracejí také kvůli příspěvku pro solidární domácnost, konkrétně mají problém s tím, že nejde podat žádost jinak než přes aplikaci.

„Když příchozí z Ukrajiny popíší ve svých podnětech své konkrétní problémy, můžeme jim pomoci v jejich individuálních případech a vyvolat jednání s příslušnými úřady. Stejně tak nám individuální podněty pomohou, abychom mohli lépe argumentovat například při připomínkování právních předpisů, které se příchozích dotknou. Takto jsme se podíleli na připomínkování všech verzí Lex Ukrajina. Pokud se nám s podobným problémem ozve více lidí, můžeme odhalit, že jde o systémový problém, který můžeme řešit komplexně,“ uvedl ombudsman.

Systémový problém veřejný ochránce práv rozpoznal například u dočasné ochrany. Pokud ji chtějí Ukrajinci získat třeba v České republice, ale předtím jim byla udělena v jiné zemi, mají problém. „Jedná se o velký systémový problém, který intenzivně řešíme,“ uvedl Křeček.

Leták získají Ukrajinci například ve všech asistenčních centrech pomoci, mají jej k dispozici i krajští koordinátoři. Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu v února minulého roku.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ombudsman

Štítky Ombudsman, Veřejný ochránce práv, Ukrajinci, Řešení problémů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A neměli by řešit Ukrajinci své problémy doma, ve své vlasti, kam odjíždějí v létě na dovolenou?

Neděle, 19. listopadu 2023, 09:37Odpovědět

Ombudsman vyzývá Ukrajince, aby s ním řešili své problémy. Připravil jim info letáčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.