Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Farmářské trhy v Brně skončily ostudou. Prodejce tam nabízel desítky plesnivých klobás

Ostudu si uřízl prodejce uzenin a masných výrobků na brněnských farmářských trzích v Králově Poli. Návštěvnicky atraktivní akce přilákala rovněž inspektory Státní veterinární správy (SVS), kteří se zastavili u řeznických pochoutek a nestačili se divit. U téměř sto kilo klobásek nedohledali označení a navíc byly plesnivé.

Kontroloři se vypravili na královopolské trhy. Zaujal je stánek prodavače kabanosů, párků či šunek. Obchodníka oslovili a žádali, aby doložil potřebné dokumenty. Nestačili se divit, kolik prohřešků u podnikatele nalezli. „Kontrolovaný stánkař nabízel téměř dvě desítky druhů uzenin, u nichž nedoložil původ, výrobky nebyly řádně označené. Kromě výrobce tak nebylo možné určit dobu jejich použitelnosti, složení ani podmínky úschovy. Tyto uzeniny nebyly rovněž při prodeji chráněny proti možné kontaminaci z vnějšího prostředí, jak ukládá legislativa,“ sdělil za SVS Petr Majer.

Největší problémy se týkaly klobás, sádla a škvarků, které prodavač neuchoval v požadované teplotě stanovené výrobcem, jež činí nula až sedm stupňů Celsia. Venku přitom bylo téměř dvacet stupňů a párky dosahovaly teploty skoro patnáct stupňů. Navíc potraviny byly plesnivé. Výhrady měli inspektoři rovněž k čabajské klobáse, kterou výrobce označil názvem čabaja. 

Tento tradiční maďarský výrobek má již řadu let chráněné zeměpisné označení EU. Označovat produkty, které nesplňují podmínky pro udělení označení z hlediska složení, tradičního výrobního postupu i oblasti původu je nepřípustné a může být označeno za klamání spotřebitele,“ dodal Majer s tím, že veterina přes sto kilo znehodnotili obarvením a nařídili jeho bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce. Farmářovi také hrozí pokuta až 50 milionů korun a aktuálně má zákaz prodeje. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS

Štítky Brno, Klobásy, Farmářské trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Dal si faju přes faju a doma udil čabaju, byla z něj však skoro mrtvola, když na něj přišla kontrola.... Dostal pokutu tučnou a taky hezky zvučnou - 50 melounů - to půjčit si může leda tak od UFOUNŮ.

Pondělí, 6. listopadu 2023, 11:06Odpovědět

Martin Novotný

a třeba název prodejce ...? Nebo jste si to zase vymysleli ...

Neděle, 5. listopadu 2023, 10:09Odpovědět

Farmářské trhy v Brně skončily ostudou. Prodejce tam nabízel desítky plesnivých klobás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.