Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Brněnsku kopli do země. Voda z dolů poslouží k pití i vytápění

Na cestu za novým zdrojem pitné vody se vydali na Brněnsku. Podzemní toky, které se znečišťují v uhelných dolech na Oslavansku, chce kraj zachytit před kontaminací a vodu využít. Nápad nyní testuje pomocí dvou průzkumných vrtů v údolí Neslovického potoka. Díky zamořené vodě ze štoly by si lidé mohli také zatopit.

Za vteřinu proteče štolou v Oslavanech až šedesát litrů vody bez užitku. Ať už kontaminovanou tekutinu nebo podzemní vodu ještě před znečištěním plánuje využít Jihomoravský kraj. Okolo dobývacího prostoru bývalého dolu Františka proto dělníci vyhloubili dva vrty, díky nimž odeberou spodní vodu.

„Výsledky rozborů budou výchozím bodem pro posuzování dalších obdobných zdrojů zásob i jinde. Očekáváme, že tekutinu před infiltrací využijeme jako pitnou, v nejzazším případě jako užitkovou,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník (KDU-ČSL). Zapojení zdroje do skupinového vodovodu následně vyřeší Svazek vodovodů a kanalizací Ivančice. 

Energetická budoucnost

Kraj ale nechce nechat nazmar ani už zamořené zásoby, které odtékají ze zatopeného dobývacího prostorů bývalého Rosicko-oslavanského uhelného revíru Dědičnou štolou. Nerostné bohatství obsahuje množství železa, manganu, síranů či chloridů. Před nezužitkovaným odtokem do vodoteče do řeky Oslavy prochází čističkou, kde se zbaví železa a částečně manganu.

„Analýza u tohoto případu ukáže možné budoucí využití jak pro město Oslavany, tak i pro region jihozápadního Brněnska. Předpokládá se především energetické využití a další sledování zdroje pro možnou budoucí úpravu vody,“ doplnil Zámečník. Letos dal kraj 447 tisíc korun na podobné projekty v mikroregionu Podchřibí a na regeneraci artézské studny ve Vacenovicích.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihomoravský kraj

Štítky vrty, voda, Jihomoravský kraj, Oslavany, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Já když jsem kopl, tak jsem si většinou ukop palec a bez vody....

Středa, 1. listopadu 2023, 21:06Odpovědět

Libor Burian

Hlavně si Lidé musí ohlídat aby tu vodu mafie zase neprodala překupníkům. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Více píšu ve vláknech diskuse o kandidátovi do nato a ve vláknech diskusí. Na streamu dobře hodnotí sociolog Standa Biler.

Středa, 1. listopadu 2023, 11:02Odpovědět

Vladimír Štěpánek

A proč tohle sakra nejde na Kladensku?? Tady je v zavřených dolech obrovské množství vody, která by se dala stejným způsobem využít. To se čeká na to, až hladina spodních vod dosáhne bývalé Poldovky a pak se jen pokrčí rameny “vždyť ta voda je kontaminovaná”??

Středa, 1. listopadu 2023, 09:45Odpovědět

Na Brněnsku kopli do země. Voda z dolů poslouží k pití i vytápění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.