Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strážníci v Brně vyrazí se psy na hřbitovy, aby pohlídali věnce

Tisíce lidí v tuzemsku v následujících dnech vyrazí na hřbitovy, aby s kyticemi a svíčkami zavzpomínali na své blízké. Na velký nápor se chystají také brněnští strážníci, kteří pohlídají jak návštěvníky, tak prodejce v tamních stáncích. V nočních hodinách zapojí také psovody a využijí přístroje pro noční vidění.

S blížícími se Dušičkami se zvyšuje koncentrace lidí mířících na brněnská pohřebiště, aby uctili památku zesnulých. Aby se svátek vyhnul problémům, dohlédnou na situaci asi dvě stovky strážníků. Několikrát denně hlídky zkontrolují například Ústřední hřbitov, v noci se přidají i psovodi se svými služebními hafany.

„Mají totiž mnohem vyvinutější sluch a čich než lidé, dokážou tedy ve tmě velice rychle vyhodnotit případné riziko a zavčas na něj upozornit,“ dodává vedoucí jednotky psovodů Městské policie Brno Jiří Bravenec. S prací strážcům zákona pomůže noktovizor, tedy zařízení s funkcí nočního vidění.

Další hojně využívanou technologií jsou kamery, který neustále mapují dění na největším pohřebišti v jihomoravské metropoli. „Protože jde o poměrně rozlehlé území, mohou pracovníci dohledového centra, kteří kamery obsluhují, s odhalováním protiprávního jednání výrazně pomoci,“ vysvětluje vedoucí městského operačního střediska Jiří Bartek.

Pozor na vandaly, auta i peněženky

Městská policie chce zvýšeným monitorováním zamezit hlavně krádežím a vandalismu. Cílem zlodějů totiž často kromě peněženek návštěvníků bývá i květinová výzdoba. V pozdních odpoledních hodinách je také dobré mít na paměti otevírací dobu. Každoročně se na strážníky obracejí lidé, kteří ztratili pojem o čase a zůstali na hřbitově uzamčeni. 

Se svátkem jde ruku v ruce také hustý dopravní provoz v okolí smutečních areálů. Městská policie proto doporučuje cestovat městskou hromadnou dopravou. Na Ústřední hřbitov pojede tradičně od začátku do konce příštího týdne zadarmo autobus. V případě jízdy autem je nejlepší zaparkovat v režimu P+R při ulici Vídeňská.

Kromě Ústředního hřbitova zavítají hlídky i na další pietní místa v Králově Poli, Řečkovicích, Komíně, Židenicích, Slatině, Líšni nebo v Tuřanech. Zaměří se ale také na okrajové městské části jako jsou Jehnice, Soběšice a také Žebětína.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Brno

Štítky Brno, hřbitov, Ústřední hřbitov, strážníci, MP Brno, hlídka, dušičky, svátek, podzim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci v Brně vyrazí se psy na hřbitovy, aby pohlídali věnce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.