Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno hlídají další kamery, aby lidé nerušili noční klid

Nové bezpečnostní kamery letos přibyly v Brně v Biskupské ulici v historickém centru a v Žabovřeskách na tramvajových zastávkách Mozolky, Burianovo náměstí, Stránského a Makovského náměstí. Instalace kamer se chystá také ve Slatině, Bohunicích a Kohoutovicích.

Letošní investice do kamerového systému, která přišla město na jedenáct milionů korun, má na vytipovaných místech zajistit větší bezpečí a působit podle starosty Žabovřesk Filipa Ledera (KDU-ČSL) preventivně vůči přestupkům nebo trestné činnosti. V nejbližší budoucnosti by v Žabovřeskách měly být kamery i na řadě dalších míst. Jde například o parkoviště před Billou na Makovského náměstí, horní a dolní vstup do obchodního centra Perla na náměstí Svornosti, křižovatku Zborovská - Tábor či podchod u základní školy Jana Babáka.

V Biskupské ulici jsou kamery kvůli stížnostem na rušení nočního klidu. „Policie tady často řeší přestupky," uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. V srpnu tam Brněnské komunikace umístily otočnou bezpečnostní kameru před vstup do Denisových sadů. „Tato kamera byla doplněna o panoramatický modul, což jsou čtyři pevné kamery monitorující okolí do všech stran," uvedla tisková mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Ve Slatině vznikne dalších pět kamerových bodů. Budou u kruhového objezdu u Kauflandu, u vozovny trolejbusů, smyčky městské hromadné dopravy, na křižovatce ulic Řípská a Tuřanka u X Arény a v parku na Terénkách. „Celkem jsme vytipovali asi 13 míst, kde jsou kamery kvůli trestné činnosti potřeba. Postupně se instalují od těch nejdůležitějších," uvedl starosta Slatiny Jiří Ides (SOCDEM).

V polovině listopadu by měl být dokončený projekt na instalaci kamerového systému v Bohunicích. „Máme kamerový systém kolem radnice, který chceme rozšířit. Momentálně se dělají kamerové zkoušky a prověřují se možnosti, kam se kamery umístí," řekl místostarosta Bohunic Milan Hrdlička (SOCDEM).

Další místa pro kamery jsou v přípravě. Jde o lokality v Komíně, Jundrově, Kohoutovicích, Maloměřicích a Obřanech, Komárově nebo Černovicích. „Kamerové body vybíráme ve spolupráci s městskou policií a odborem dopravy, přihlížíme k bezpečnostnímu riziku lokalit i k datové komunikační infrastruktuře, která je nutná pro výstavbu Městského kamerového a dohledového systému," uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, kamery, bezpečnost, systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

To je zase velký krok dopředu - fandím, každému takovému kroku, když vidím poničené fasády, potrhané JŘ. MHD, apod. Díky za dobrou zprávu.

Úterý, 31. října 2023, 16:54Odpovědět

Brno hlídají další kamery, aby lidé nerušili noční klid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.