Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno má nejlepší park v Česku. Moravské náměstí s mořem uchvátilo odborníky

Vítězem soutěže Park roku 2023 se stal park na Moravském náměstí v centru Brna. Porotci ocenili například pestrou kombinaci květin, ošetřené původní vzrostlé stromy či dominantní vodní plochu. Pětičlenná odborná porota kromě hlavní ceny udělila tři další ceny a tři čestná uznání. Soutěž pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně od roku 2003, letos se do ní přihlásilo třicet děl krajinářské architektury.

Výsledky soutěže organizátoři dnes vyhlásili v Humpolci na Jihlavsku. „Prostor parkového náměstí byl živý a plný lidí různých sociálních skupin a věkových kategorií. Návštěvníci si rádi poseděli u vody nebo u šálku kávy, uspořádali piknik na trávníku, hráli hry nebo se procházeli,“ popsal atmosféru brněnského parku při hodnocení člen poroty, slovenský krajinářský architekt Attila Tóth.

Kontrastem k živé kavárně s terasou a hřištěm propojující park s rušnou ulicí jsou protější travnaté plochy a trvalkové záhony ve stínu stromů. Návštěvníkům poskytují stín a ochlazení v období klimatických výkyvů. „Ocenili jsme také ochranu kořenů původních stromů a úpravu prokořenitelného prostoru ještě před stavebními pracemi a zamezení zhutnění půdy, což přispěje k plnohodnotnému rozvoji bohatého stromového, keřového i bylinného patra," uvedl další člen poroty, zahradník Aleš Kurz.

Porota kromě hlavní ceny udělila i tři další ceny a tři čestná uznání. Druhým favoritem na nejvyšší stupínek byl citlivě obnovený Jubilejní park ve Znojmě. „Při vstupu do parku jsme se přenesli do meziválečného období. Autentické a kvalitně zrestaurované dílo Josefa Kumpána svědčí o kvalitě projektu i obětavé péči města," uvedl Tóth.

Nová podoba Božetěchova sadu v brněnském Králově Poli je podle poroty naopak příkladem moderního a soudobého přístupu, který respektuje genia loci místa, ale zároveň potřeby současných obyvatel. O historický průzkum se opírali také autoři oceněné proměny zámeckého parku v Bruntálu, kde podle porotců žádný ze zásahů v parku nepůsobí nepatřičně a vše je precizně řízeno s citem pro historické hodnoty.

Čestná uznání získaly lesopark Pod Kalichem v Sušici za řešení protipovodňových opatření přírodě blízkým způsobem, území bývalých kasáren ve Vysokém Mýtě, jehož revitalizací vznikl prostor pro sportování a trávení volného času, a nově upravený prostor mezi školami směrem k divadlu v Červeném Kostelci na Náchodsku.

V anketě o cenu veřejnosti si vítězství odnesla znovuzrozená zahrada vily Panowských v Ivančicích na Brněnsku. Získala přes 17 tisíc hlasů.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Daniela Pařízková

Štítky Brno, park, Moravské náměstí, oprava, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

Moře. romantika.

Úterý, 24. října 2023, 17:42Odpovědět

Miroslava Polachová

Chybí zde úplně informace o autorech parků, není to škoda? Když píšeme o zajímavých architektonických dílech, tak uvést autora díla je snad samozřejmost...

Sobota, 21. října 2023, 10:47Odpovědět

Brno má nejlepší park v Česku. Moravské náměstí s mořem uchvátilo odborníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.