Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Nešťastnému otci bránila matka vídat děti. Třináctkrát si stěžoval soudkyni, které to bylo jedno

Absolutní nezájem dlouhodobě prokazovala soudkyně, která řešila případ nešťastného otce, jemuž bývalá žena i přes zákonnou povinnost upírala možnost vídat se s dětmi. Za poslední dva roky se na soud obrátil třináctkrát, reakce ale se nedočkal. Obočí nakonec zdvihl i ombudsman.

Veřejný ochránce Stanislav Křeček využil příležitost, aby se podělil o zkušenosti ze své práce. Dostal pozvání na sněm Soudcovské unie, kde přítomným řekl, že ročně řeší šest desítek stížností kvůli neúměrné délce soudních řízení. Netýkají se navíc jen složitých záležitostí, jakým je například železniční neštěstí ve Studénce. Mnohdy se sáhodlouhé spory týkají i rodin. 

Odstrašujícím příkladem je otec, který podle rozsudku soudu má možnost každý druhý víkend vídat děti. Matka ale byla proti. Tátovi bránila ve styku, což muži vadilo. Obrátil se proto na soud, kam zaslal celkem třináct návrhů. Soudkyně ale o žádném z podnětů nerozhodla. Poškozený si proto stěžoval na průtahy v řízení. Místopředseda soudu pak následně stížnost uznal částečně důvodnou. Nebylo ale jasné, co rozhodnutím přesně myslel.

Nakonec se případ dostal až do Brna k ombudsmanovi. „Podle ombudsmana místopředseda soudu chyboval, když postup soudkyně řádně neprověřil. Vycházel totiž při kontrole pouze z informačního systému soudu. V něm ale soud návrhy na výkon rozhodnutí ve věcech péče o děti samostatně neevidoval, protože se k nim ani nezakládal nový spis,“ popsala Markéta Bočková, mluvčí Veřejného ochránce práv. 

Křečkovy výtky přiměly soud k akci. Při interním šetření zjistili, že soudkyně potřebuje pomoc s organizací práce a administrativou. Dostala proto novou asistentku a je pod dohledem předsedkyně soudu. „Z šetření individuálních podnětů jsem zjistil, že výkon dohledu nad průtahy v této specifické oblasti se různí soud od soudu. Problém je i v tom, jak soudy tyto návrhy evidují,“ shrnul své poznatky ombudsman Stanislav Křeček, který připomněl, že zná i další zvláštní případy. Například vzpomněl na situaci, kdy soud nerozhodoval o podaných návrzích průběžně, ale rozhodl třeba i o deseti návrzích najednou, i když od podání prvního uplynul více než rok. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Ombudsman

Štítky Brno, Ombudsman, Křeček, Výchova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidina Lyda

... místo asistentky ji měli vyhodit , když nezvládá svoji práci, tak tam nemá takový člověk co dělat ...

Úterý, 17. října 2023, 12:27Odpovědět

Joseph Xspy

Tragédie je i to přijaté nápravné opatření ...naprosto neadekvátní ale odpovídající podobným zavěrům komory :(

Pondělí, 16. října 2023, 18:36Odpovědět

Marie Glanczová

O našich soudech si myslím své, asi tatínek řádně soudkyni nezaplatil všimné

Pondělí, 16. října 2023, 13:39Odpovědět

Nešťastnému otci bránila matka vídat děti. Třináctkrát si stěžoval soudkyni, které to bylo jedno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.