Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pětina školáků v Česku má těžkou hlavu. Trápí je úzkosti, deprese nebo závislosti

Na dospívající lidi podle psychologů jejich okolí mnohdy vyvíjí nepřiměřený tlak. Dvacet procent z nich se tak potýká s psychickými problémy. Jak zvládat například úzkosti, deprese nebo i závislosti žákům poradí nový informační portál Těžká hlava. Mladí se na speciálním webu dozví, jak a kdo jim může s problémy pomoct.

Většina dětí a teenagerů nedokáže na své duševní trápení vyhledat včas pomocnou ruku, a nechávají tak své starosti zajít příliš daleko. Co by mohla vyřešit například terapie pak končí v ordinaci psychiatra. Jen v Jihomoravském kraji vyhledá lékaře každý rok přes šest tisíc mladistvých. „Jednou z příčin je nedostatečná informovanost o možnostech řešení a častá stigmatizace duševního zdraví,“ uvedla Pavla Kovářová ze Vzdělávacího institutu pro Moravu (VIM).

Aby mladí věděli, na koho se v nouzi obrátit, vznikla na jižní Moravě kampaň Těžká hlava. Mládeži sděluje, že duševní zdraví je stejně důležité, jako je to fyzické. Na webu si podle příznaků jednoduše vyhledají, komu se svěřit. „Nejen dospívající, ale i učitelé nebo rodiče najdou pomoc snadněji. Na webu je i kontakt na telefonickou linku, kam je možné zavolat v nejzávažnějších případech,“ sdělila radní pro sociální oblast Jana Holomčík Leitnerová (Piráti).

Součástí kampaně jsou také informační plakáty umístěné zejména na autobusových zastávkách v blízkosti škol, aby si jich všimlo co nejvíce potřebných. K propagaci péče o duševní zdraví vznikla také čtyři krátká videa. „Klipy budeme promítat ve veřejné dopravě a na krajských autobusových linkách,“ řekla ředitelka VIM Leona Sapíková. Podle ní právě krátké spoty žákům ukazují, že nejsou v tíživé situaci sami.

Mentální hygienu chtějí zástupci Jihomorabského kraje podporovat i přímo ve školách.  „Kampaň není samospasná a proto zároveň finančně podporujeme činnost asistentů prevence i školních psychologů,“ vysvětlil radní pro vzdělávání Karel Jurka (ODS). Letos kraj do problematiky investoval přes třicet milionů korun, příští rok počítá s obdobnou částkou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Těžká hlava

Štítky Jihomoravský kraj, psychické problémy, deprese, dospívající

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Je to sice hodně dávno (maturoval jsem před 62 lety), ale také jsem do školy chodil. Že bych byl nějak přetěžován si ani nevzpomínám. Už v 5 hodin ráno byl budíček, rychle na sebe něco hodit a napást 5 krav aby se stihlo dojení (to jsem naštěstí dělat nemusel), potom se nasnídat, zkontrolovat aktovku do školy, převléknout se a do školy pěkně pěšky jen 4 km. Cestou ještě na kárce odvézt nadojené mléko a předat člověku, který jej pro mlékárnu shromažďoval. Ve škole jsem raději dával pozor abych se nemusel potom učit do noci pokud možno si o přestávkách napsal úlohy. Poté stejná cesta domů, tam se převléct, najíst a pustit se do přidělené práce.Na závěr zase bylo zmiňovaný skot napást. Takže na učení moc času nezbývalo a na nějaká alotria také ne. A jestli nastaly nějaké potíže psychického rázu, dokázala je odstranit facka od táty. Takže jsme opravdu neměli moc příležitostí trpět psychickými problémy a stali se velmi brzy odolnými vůči veškerým depresím.

Čtvrtek, 12. října 2023, 10:10Odpovědět

Pětina školáků v Česku má těžkou hlavu. Trápí je úzkosti, deprese nebo závislosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.